Arabia Saudita vrea sa imprumute de la banci 8 miliarde de dolari, pentru a acoperi deficitul bugetar record provocat de ieftinirea petrolului
Petrol
Arabia Saudita este interesata sa contracteze un imprumut bancar in valoare de sase pana la opt miliarde de dolari, au declarat miercuri pentru Reuters mai multe surse din apropierea discutiilor, acesta urmand sa fie primul imprumut semnificativ contractat de Guvernul saudit in mai mult de un deceniu, scrie Agerpres.
Potrivit surselor citate, autoritatile de la Riad au cerut bancilor sa trimita oferte pentru a prelungi un credit in dolari pe cinci ani de valoarea mentionata, cu optiunea majorarii, in ideea de a acoperi un deficit bugetar record provocat de scaderea pretului petrolului.
Sursele au adaugat ca firma londoneza de consultanta Verus Partners, infiintata de doi fosti bancheri de la Citigroup, Mark Aplin si Andrew Elliot, consiliaza guvernul saudit cu privire la acest imprumut.
Arabia Saudita, cel mai mare producator mondial de petrol, a inregistrat in 2015 un deficit bugetar record de 367 miliarde riali (98 de miliarde de dolari), aproximativ 20% din Produsul Intern Brut, iar proiectul de buget pentru anul 2016 prevede un deficit de 87 de miliarde de dolari.
Pentru a acoperi acest deficit bugetar, guvernul saudit a inceput sa recurga la activele externe ale regatului si, de asemenea, sa emita obligatiuni pe piata locala. Insa activele externe se vor epuiza in cativa ani, daca actualul ritm de declin se mentine, iar emisiunile de obligatiuni au inceput sa diminueze lichiditatea in sistemul bancar.
Analistii estimeaza ca imprumuturile suverane ale celor sase state exportatoare de petrol din Golful Persic ar putea sa treaca de 20 de miliarde de dolari in 2016, o schimbare semnificativa fata de perioada anterioara, cand regiunea avea un excedent de fonduri pe care il imprumuta restului lumii. Toate cele sase state fie au lansat programe de imprumuturi fie intentioneaza sa faca acest lucru, ca raspuns la scaderea pretului petrolului. De asemenea, companiile din zona Golfului sunt asteptate sa se imprumute si ele mai mult de pe pietele externe.
In schimb, luna trecuta agentia de evaluare Standard & Poor's a coborat ratingul Arabiei Saudit cu doua trepte, pana la "A minus", iar, recent, Moody's Investors Service a pus ratingul Arabiei Saudite sub revizuire pentru o posibila retrogradare.
Cu toate acestea, bancherii sunt de parere ca un imprumut suveran din partea Arabiei Saudite ar putea genera o cerere considerabila, avand in vedere avutia regatului. Activele straine nete ale Arabiei Saudite se ridica la aproape 600 miliarde de dolari, in timp ce nivelul datoriei publice se numara printre cele mai scazute din lume.
De asemenea, bancherii sunt de parere ca dobanda la acest credit va fi una similara cu cea aplicabila creditelor contractate de guvernele din Qatar si Oman in ultimele luni. In luna ianuarie, Omanul a contractat un imprumut de un miliard de dolari, la o dobanda de 120 puncte de baza peste dobanda Libor, in timp ce Qatarul a contractat un credit de 5,5 miliarde de dolari, la o dobanda de 110 puncte de baza peste dobanda Libor.
Pe acelasi subiect: