Arabia Saudita, retrogradata de Fitch, dupa prabusirea pretului petrolului. Cel mai mare exportator de titei a trecut de la excedent, la deficit de 14%
Petrol. Getty Images/Guliver
Fitch Ratings a retrogradat cu o treapta ratingurile Arabiei Saudite pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala, de la "AA" la "AA minus", iar perspectiva ramane negativa, ca urmare a scaderii masive a pretului petrolului, care pune in pericol finantele tarii.
Revizuirea in scadere a estimarilor Fitch privind pretul barilului de titei pentru 2016 si 2017 la 35 de dolari si, respectiv, 45 de dolari, are implicatii negative majore pentru balanta externa si cea fiscala a Arabiei Saudite.
Deficitul guvernamental s-a adancit la 14,8% din PIB in 2015, dupa un deficit de 2,3% din PIB in 2014 si excedentele continue din 2010, 2011, 2012 si 2013. Fitch estimeaza ca deficitul se va atenua doar marginal in 2016 si, pe fondul unei redresari moderate a pretului titeiului, mai substantial in 2017.
Arabia Saudita este cel mai mare exportator de titei. PIB-ul real a crescut cu 3,4% in 2015, sprijinit de expansiunea solida a productiei de petrol si a continuarii activitatii la proiectele majore, dar avansul va incetini la 1,5% in 2016 si 1,7% in 2017. Fitch se asteapta la stabilizarea productiei de titei in Arabia Saudita.
In februarie, si agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat ratingul Arabiei Saudite din cauza pretului scazut al titeiului.
Pretul barilului de petrol a scazut cu peste 70% in ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezinta o problema pentru exportatorii de titei. La bursa ICE Futures din Londra, cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in luna iunie a urcat luni cu 0,89 dolari, ajungand la valoarea de 42,83 dolari.
Arabia Saudita este pregatita pentru declinul pretului la titei si va crea cel mai mare fond suveran de investitii din lume, pentru cele mai valoroase active ale Regatului, evaluate la peste 2.000 miliarde de dolari, a declarat luna acesta printul mostenitor Mohammed bin Salman.
Fondul public de investitii (PIF) va ajuta Arabia Saudita sa-si reduca dependenta de veniturile obtinute din exporturile de titei, a apreciat oficialul saudit. Ca parte a acestei strategii, Arabia Saudita va vinde actiuni in Aramco, cea mai mare companie petroliera din lume, si va transforma gigantul energetic intr-un conglomerat industrial. Oferta Publica Initiala (IPO) ar putea avea loc anul viitor, Arabia Saudita intentionand sa vanda o participatie de sub 5%, a explicat Mohammed bin Salman.
Mai multe despre:
#Arabia Saudita#pretul petrolului
Pe acelasi subiect: