Fitch a luat decizia ca urmare a adâncirii deficitului pentru a finanţa măsurile de stimulare menite să combată efectele negative ale pandemiei cu coronavirus (COVID-19).

Agenţia a apreciat că înrăutăţirea perspectivei reflectă "deteriorarea finanţelor publice ale SUA şi absenţa unui plan credibil de consolidare".

Datoria şi deficitul, care începuseră deja să crească înainte de pandemie, au început să erodeze tradiţionala soliditate a ratingului de credit al SUA. Datoria guvernamentală a SUA, cea mai ridicată în rândul ţările care beneficiază de rating "AAA", ar urma să depăşească 130% din PIB până în 2021, avertizează Fitch.

"Flexibilitatea financiară, asistată de intervenţia Rezervei Federale a SUA în vederea restabilirii lichidităţilor către pieţele financiare, nu atenuează în întregime riscurile la adresa sustenabilităţii pe termen mediu a datoriei, şi creşte riscul ca autorităţile SUA să nu consolideze suficient finanţele publice pentru a stabiliza datoria publică după ce trece şocul provocat de pandemie", se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară, potrivit Agerpres.

"Decizia Fitch reduce încrederea în pieţele financiare americane, şi va determina unele entităţi să vândă bonduri SUA, deci ar putea fi afectate randamentele obligaţiunilor, chiar dacă nimeni nu se aşteaptă la intrarea SUA în incapacitate de plată", a apreciat Mike Englund, economist şef la Action Economics.

În iunie, agenţia de evaluare financiară Moody's a confirmat la "AAA" ratingul atribuit Statelor Unite, cu perspectivă stabilă. Standard & Poor's, care a retrogradat calificativul SUA la "AA plus" în 2011, atribuie o perspectivă stabilă ratingului.

SUA au înregistrat în trimestrul doi din 2020 cel mai sever declin de la Marea Depresiune, a anunţat joi Departamentul american al Comerţului. Potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, PIB-ul SUA a scăzut în ritm anual cu 32,9% în perioada aprilie-iunie 2020, cea mai semnificativă scădere de când Departamentul Comerţului a început publicarea datelor, în 1947.

Scăderea PIB-ului este mai mult decât triplă faţă de precedentul declin record, de 10%, înregistrat în trimestrul doi din 1958. În primul trimestru din acest an, PIB-ul SUA a scăzut în ritm anual cu 5%.