SUA intră oficial în recesiune, după o contracție record a PIB-ului de 32,9% în T2, cel mai sever declin de la Marea Depresiune
SUA au înregistrat în trimestrul doi din 2020 cel mai sever declin de la Marea Depresiune, a anunţat joi Departamentul american al Comerţului, scrie Reuters.
Declinul vine în urma colapsului cheltuielilor gospodăriilor şi a investiţiilor companiilor, în timpul pandemiei cu coronavirus (COVID-19.
Potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, PIB-ul SUA a scăzut în ritm anual cu 32,9% în perioada aprilie-iunie 2020, cea mai semnificativă scădere de când Departamentul Comerţului a început publicarea datelor, în 1947, potrivit Agerpres.
Scăderea PIB-ului este mai mult decât triplă faţă de precedentul declin record, de 10%, înregistrat în trimestrul doi din 1958. În primul trimestru din acest an, PIB-ul SUA a scăzut în ritm anual cu 5%.
De asemenea, comparativ cu perioada ianuarie - martie 2020, economia americană s-a contractat cu 10% în trimestrul doi din 2020.
Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un declin anual de 34,1% al PIB-ului SUA în perioada aprilie - iunie 2020.
Cea mai pronunţată scădere a activităţii economice a fost în aprilie, după ce la mijlocul lunii martie au început să se închidă, printre altele, restaurantele, barurile şi fabricile, pentru stoparea răspândirii pandemiei.
Deşi activitatea a început să se redreseze în mai, avansul a fost lent din cauza apariţiei unui nou val de infecţii, în special în regiunile dens populate din sud şi vest, unde s-au reintrodus anumite restricţii. Acestea au temperat speranţele unei redresări rapide în trimestrul trei din 2020.
Statele Unite au înregistrat o creştere de 2,3% în 2019, iar preşedintele american Donald Trump - care a folosit sănătatea bună a economiei americane ca argument în campania în vederea alegerii sale în noiembrie - viza o creştere de 3% în acest an.
Fed: Măsurile menite să controleze pandemia afectează redresarea
Creşterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus în Statele Unite şi restricţiile menite să stopeze răspândirea pandemiei au început să afecteze redresarea economiei, a declarat Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale a SUA (Fed).
"Vedem în ultimele săptămâni semne că o creştere a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi măsurile menite să controleze pandemia încep să afecteze redresarea economiei. SUA au intrat într-o nouă fază a ţinerii sub control a virusului, ceea ce este esenţial atât pentru protejarea sănătăţii, cât şi a economiei", a afirmat şeful Fed după şedinţa de politică monetară.
Comentariile sale, făcute prin videoconferinţă, confirmă ceea ce mulţi economişti şi analişti au susţinut în ultimele săptămâni, că explozia numărului de cazuri în unele state din sud şi sud-vest reduce speranţele într-o redresare rapidă a economiei.
"Calea redresării economiei depinde semnificativ de evoluţia pandemiei", a apreciat într-un comunicat Comitetul Federal pentru Pieţe Deschise (FOMC).
Oficialii Fed au reafirmat angajamentul lor de a folosi "toate instrumentele disponibile" pentru a sprijini economia şi a menţine ratele dobânzilor aproape de zero atât timp cât va fi nevoie pentru redresarea în urma efectelor negative ale pandemiei.
"În urma declinului semnificativ, activitatea economică şi piaţa forţei de muncă s-au redresat uşor în ultimele luni, dar rămân mult sub nivelul de la începutul anului", se arată în comunicatul publicat la finalul reuniunii de politică monetară.
Toţi membrii FOMC au votat pentru menţinerea dobânzii de politică monetară până la un interval cuprins între 0% şi 0,25%, unde este din 15 martie, când pandemia a a început să afecteze economia SUA.
Fed va continua să achiziţioneze în fiecare lună titluri de trezorerie şi obligaţiuni ipotecare (mortgage-backed securities) în valoare de minim 120 de miliarde de dolari, pentru a sprijini pieţele financiare.
Pe acelasi subiect: