Țara aflată în recesiune de şase ani și cu inflaţie anuală de peste 3.500%. "Nu există în istoria umanităţii un stat cu o contracție atât de profundă, în absenţa unui război”
Venezuela
America Latină va ieşi din pandemie cu o rată a sărăciei mult mai ridicată, deoarece eforturile de ţinere sub control a răspândirii virusului au ca efect creşterea şomajului şi a datoriilor.
Declarația aparține preşedintelui Băncii de Dezvoltare Inter-Americane (IADB), Luis Alberto Moreno, care susține că America Latină, continent în care creşterea economică a încetinit deja în ultimii ani, s-ar putea confrunta cu o contracție economică de 8% - 10% în 2020 ca urmare a pandemiei şi a măsurilor de carantină impuse.
Pandemia îi "va sărăci nu doar pe latino-americani, dar şi lumea în general, dar clar America Latină va fi lovită mult mai greu pentru că suntem o regiune cu (o piaţă emergentă)", a spus el.
IADB, care este cel mai mare creditor regional din America Latină, va aproba anul acesta împrumuturi de aproape 20 de miliarde de dolari. Moreno a precizat că aproximativ 15 miliarde de dolari din această sumă vor fi utilizate de guverne pentru consolidarea sistemelor de sănătate.
Deşi cea mai puternică contracție economică a avut loc în Venezuela, Moreno a declarat că IADB nu poate oferi finanţare guvernului preşedintelui Nicolas Maduro deoarece administraţia sa are întârzieri la plata unor împrumuturi de aproximativ 700 de milioane de dolari.
Venezuela este în recesiune de şase ani, iar inflaţia anuală depăşeşte 3.500%, conform datelor furnizate de Adunarea Naţională, condusă de opoziţia venezueleană, care calculează indicatorii economici ca urmare a întârzierilor cu care sunt date publicităţii cifrele oficiale de către executivul de la Caracas.
"Nu putem face absolut nimic pentru Venezuela", a spus Moreno. "Nu există nicio ţară în istoria umanităţii care să se confrunte cu o contractare atât de profundă ca cea din Venezuela în absenţa unui război, a unui dezastru natural sau a ambelor".
Pe acelasi subiect: