Țările în care trăiesc cei mai mulți români anunță scăderi economice istorice, pe fondul pandemiei. Spania și Italia raportează contracții cu două cifre și intră în recesiune
Spania a raportat un declin istoric al economiei în trimestrul doi din 2020, reculul de 18,5% anulând toată redresarea de după criza financiară din 2008, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INE).
Contracţia, mai accentuată decât se aşteptau analiştii - 16,6% - vine după o scădere de 5,2% în primul trimestru din 2020, provocând cea mai severă recesiune înregistrată vreodată de economia spaniolă.
Din 15 martie, autorităţile de la Madrid au introdus unele dintre cele mai dure măsuri de izolare din Europa pentru a stopa răspândirea pandemiei.
Ca urmare, consumul privat a fost unul dintre principalii factori care au afectat evoluţia economiei în perioada aprilie-iunie 2020, alături de exporturi.
În ritm anual, PIB-ul Spaniei a scăzut cu 22,1%, în trimestrul doi din 2020, după un declin de 4,1% în primele trei luni din acest an, potrivit Agerpres.
A patra economia a zonei euro înregistrase până în primul trimestru 24 de trimestre de creştere consecutivă şi începuse să se redreseze deplin după criza financiară din 2008.
Guvernul de la Madrid se aşteaptă la un declin al economiei de 9,2% în 2020, şi la o creştere de 6,8% în 2021. Scăderea din acest an va fi mai accentuată decât cea din timpul crizei cu care s-a confruntat Spania în perioada 2008-2013.
În urma deciziei Marii Britanii de a impune plasarea în carantină, începând de duminică, a cetăţenilor britanici care revin din Spania, analiştii se aşteaptă ca sectorul spaniol al turismului să se redreseze mai lent în trimestrul trei din 2020.
Luna trecută, Guvernul de la Madrid a anunţat că va aloca 2,5 miliarde de euro pentru sprijinirea turismului, extinzând eforturile de protejare a sectoarelor cheie ale economiei. Spania este a doua cea mai vizitată ţară din lume, după Franţa, iar turismul este crucial pentru economie, contribuind cu aproximativ 12% la Produsul Intern Brut.
Şi rata şomajului în Spania a urcat la 15,33% în trimestrul doi din 2020, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, pe fondul efectelor pandemiei şi a reducerii numărului de turişti, arată datele publicate marţi de Ministerul Muncii.
În primele trei luni din acest an rata şomajului era de 14,41%. Analiştii se aşteptau ca în trimestrul doi rata şomajului să atingă 16,70%.
Declin fără precedent al economiei Italiei
PIB-ul Italiei s-a contractat cu 12,4% în trimestrul doi din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, fiind afectate toate segmentele economiei, după măsurile dure de izolare pentru a stopa răspândirea pandemiei.
Declinul trimestrial al PIB-ului "este fără precedent", a informat vineri Institutul Naţional de Statistică (Istat).
În ritm anual, a treia economie a zonei euro s-a contractat cu 17,3% în trimestrul doi din 2020. Analiştii se aşteptau la o scădere a PIB-ului Italiei de 15% în ritm trimestrial şi de 18,7% în ritm anual.
De asemenea, Istat a revizuit datele din primul trimestru, când economia a înregistrat un declin de 5,4% în ritm trimestrial şi de 5,5% în ritm anual, faţă de o scădere de 5,3% şi, respectiv, de 5,4%, previzionate iniţial.
Banca Centrală a Italiei a estimat luna trecută că economia ar putea înregistra anul acesta un declin cuprins între 9,2% şi 13,1%, iar redresarea va fi modestă anul viitor, în urma crizei provocate de pandemie.
Scenariul de bază al Băncii Italiei prevede că epidemia va fi ţinută sub control şi măsurile de izolare vor fi ridicate gradual. Scenariul mai pesimist indică noi valuri ale epidemiei, urmate de restricţii care afectează economia.
În 2021, a treia economie a zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 4,8%. Analiştii se aşteaptă la un declin al PIB-ului Italiei de aproximativ 10,3% în acest an.
Din martie, Guvernul de la Roma a adoptat două pachete de stimulare, în valoare totală de 75 de miliarde de euro, destinate să ţină companiile şi economia pe linia de plutire, precum şi să limiteze creşterea ratei şomajului. Măsurile de sprijinire a cererii interne vor limita declinul economiei, apreciază Banca Italiei.
Și Germania, cea mai mare economie a Europei, a anunțat joi o contracție de 10,1% în trimestrul doi din 2020, după o scădere de 2,2% în precedentele trei luni, cel mai sever declin înregistrat vreodată. Scăderea masivă a fost determinată de colapsul cheltuielilor gospodăriilor, investiţiilor companiilor şi exporturilor, ca urmare a măsurilor de gestionare a pandemiei cu coronavirus.
Cea mai mare economie a lumii a anunțat, de asemenea, cea mai mare contracție din istorie în trimestrul al doilea. Potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, PIB-ul SUA a scăzut în ritm anual cu 32,9% în perioada aprilie-iunie 2020, cea mai semnificativă scădere de când Departamentul Comerţului a început publicarea datelor, în 1947.
Pe acelasi subiect: