Cîţu: Trimestrul II va fi singurul cu contracţie economică, iar România nu va intra în recesiune tehnică. Estimările au fost mult prea pesimiste
Florin Citu
Economia se va contracta în trimetrul al doilea, dar acesta va fi singurul cu scădere din acest an, astfel că România nu va intra în recesiune tehnică, a declarat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, care a adăugat că ”estimările pentru România au fost mult prea pesimiste”.
Florin Cîţu a fost întrebat, vineri seară, într-o conferinţă de presă, despre datele care arată că economia zonei euro a înregistrat în trimestrul doi cel mai grav declin din istoria sa şi a afirmat: ”Am văzut cifrele şi pentru Europa sunt surprize negative. Pentru România şi alte ţări vor apărea în jur de 14 august. Da, trecem printr-o criză economică globală. Estimările sunt revizuite în timp real”.
Ministrul de Finanţe susţine că estimările pentru România au fost prea pesimiste.
”În ceea ce ne priveşte, rămânem la opinia că estimările pentru România au fost mult prea pesimiste. Ne aşteptăm, bineînţeles, la o contracţie economică în trimestrul II pentru că economia a fost închisă în toată această perioadă. Ne aşteptăm la această contracţie, dar în acelaşi timp ne aşteptăm ca România să nu aibă o recesiune tehnică. Asta înseamnă că nu vom avea două trimestre negative consecutive în acest an. Trimesctrul II va fi singurul din acest an cu contracţie economică, celelalte trimestre vor avea creştere economică pozitivă”, a afirmat Cîţu, potrivit News.ro.
Potrivit acestuia, ”s-a văzut în România, creşterea investiţiilor nivel record în primele 6 luni de zile”.
”M-am uitat şi la execuţia la 7 luni de zile, să ştiţi că a continuat trendul, din semnalele pe care le am, pe asta mizez atunci când spun că economia a performat mai bine decât estimările pe care le-am văzut până acum, dar, bineînţeles, vom avea şi noi o contracţie în 2020”, a mai declarat Cîţu.
Eurostat a anunțat, vineri, cea mai mare scăderea economică din Uniunea Europeană şi zona euro de la momentul când au început să fie raportate date de acest tip, în 1995. Astfel, PIB-ul zonei euro a înregistrat un declin de 12,1%, iar în UE scăderea a fost de 11,9%, comparativ cu precedentele trei luni.
În rândul statelor membre pentru care sunt disponibile datele pentru trimestrul doi din 2020, cel mai sever declin a fost în Spania (minus 18,5%), Portugalia (minus 14,1%) şi Franţa (minus 13,8%), iar cel mai redus în Lituania (minus 5,1%).
Pe acelasi subiect: