OCDE: Economia mondiala continua sa inregistreze cresteri modeste. Motorul Europei, Germania, da motive de ingrijorare, pe fondul conflictului din Ucraina
Tarile cu economii dezvoltate vor continua sa inregistreze cresteri modeste in urmatoarele luni, semn ca nici anul acesta nu va reprezenta mult-asteptatul punct de cotitura pentru motoarele economiei internationale, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
"Indicatorii pentru intreaga regiune analizata de OCDE, precum si cei pentru Statele Unite, Canada si Marea Britanie in particular, arata o crestere economica stabila pentru urmatoarele luni. Economia Japoniei va continua sa stagneze, in timp ce in Germania sunt semne de incetinire a activitatii economice", se arata intr-un raport al OCDE publicat luni si citat de MarketWatch.
Dupa mai multi ani in care economia globala a stagnat sau a crescut nesemnificativ, cele mai recente evenimente car par sa limiteze avansul economic privesc o serie de conflicte armate in regiuni din Siria, Irak si, nu in ultimul rand, Ucraina.
Land in considerare acesti factori, directorul FMI, Christine Lagarde, a declarat recent ca institutia se pregateste sa revizuiasca din nou in scadere prognozele pentru anul in curs, la mai putin de trei luni de la ultima corectie.
Economistii FMI estimeaza o crestere economica "de aproximativ 3%-3,5%, dar mai aproape de 3%", a declarat Lagarde intr-un interviu pentru publicatia franceza Les Echos.
In iulie, FMI a revizuit progroza pentru cresterea economica mondiala de anul acesta la 3,4%, de la 3,7% anterior. Estimarile OCDE din iulie au fost in linie cu cele ale FMI.
Raportul OCDE arata ca economiile Germaniei si Italiei ar putea fi cel mai afectate de conflictul dintre Rusia si Ucraina, datorita legaturilor financiale si comerciale intre tarile mentionate, in timp ce Franta, cea de-a treia mare economie din zona euro, va continua sa inregistreze cresteri modice.
Pe acelasi subiect: