Astfel, datoria publica bruta a statelor membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) pentru care sunt disponibile date referitoare la obligatiile financiare pe termen lung va depasi nivelul de dupa razboi, de 116% din PIB, urmand sa ajunga la 117%, relateaza Reuters.

Cei 34 de membri ai OCDE includ tari bogate, precum SUA si state europene. Unele state emergente, cum ar fi Mexic si Turcia, fac parte din OCDE, dar nu si tari in dezvoltare mai mari, precum China si India.

In afara de faptul ca nivelul datoriilor este ridicat, o mare parte din acestea ajung la maturitate in urmatorii trei ani, respectiv 30% din datoriile pe termen lung trebuie sa fie refinantate pana la sfarsitul lui 2016, se arata intr-un raport anual al OCDE referitor la perspectiva imprumuturilor suverane.

Nivelul ridicat al refinantarilor nu este fara precedent, dar rostogolirea datoriilor va fi complicata de incertitudinile create de retragerea masurilor de stimulare de catre Rezerva Federala (Fed) americana, a aratat Hans Blommestein, director pentru domeniul managementului datoriilor publice la OCDE.

"Daca trebuie sa iesi pe piata pentru refinantari, este o provocare. Nu este imposibil, dar nu este simplu", a spus Bloomestein.

Luand in calcul si rostogolirile, necesarul cumulat de imprumut al guvernelor din OCDE va scadea usor in acest an, la 10.600 miliarde de dolari, fata de 10.800 de miliarde de dolari in 2013.

Japonia va fi cel mai mare emitent de obligatiuni in acest an, guvernul urmand sa imprumute echivalentul a 64,7% din productia nationala. Necesarul de imprumut al Japoniei va reprezenta pana la 35% din totalul de la nivelul OCDE.