Tarile dezvoltate isi reduc deficitele bugetare prin majorarea taxelor. OCDE: Povara fiscala a crescut pentru al treilea an consecutiv
Guvernele din tarile cu economii dezvoltate au crescut in 2013 taxele pe venit pentru al treilea an consecutiv, in incercarea de a reduce deficitele bugetare, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
Povara fiscala a crescut in 21 dintre cele 34 de state membre ale organizatiei, a scazut in 12 si a stagnat intr-o singura tara, scrie cotidianul Wall Street Journal, citat de Mediafax.
Povara fiscala reprezinta diferenta dintre costul total al unei companii cu un angajat si venitul net ramas acestuia dupa plata taxelor si contributiilor sociale atat de catre angajator, cat si de catre angajat.
In medie, povara fiscala a crescut la 35,9% din costul total cu un angajat, de la 35,7% in 2012. In deceniul anterior, procentajul a scazut treptat, dar trendul s-a inversat in ultimii ani, ca urmare incercarilor guvernelor de a-si consolida veniturile, afectate de criza financiara.
Majorarea de anul trecut a fost determinata aproape integral de cresterea sumelor platite in contul taxelor pe venit, potrivit OCDE. Desi taxele nu au crescut, eliminarea unor scutiri a condus la contributii mai mari in anumite tari.
In medie, contributiile sociale platite de angajatori au scazut usor, guvernele incercand astfel sa incurajeze companiile sa angajeze.
Veniturile angajatilor ajustate cu inflatia au scazut in aceasta perioada la nivelul tarilor OCDE.
Combinatia dintre taxele mai ridicate si salariile mai mici sugereaza ca este putin probabila o accelerare rapida a consumului in tarile dezvoltate, necesara pentru o recuperare mai puternica a economiei.
Declinul salariilor ajustate cu inflatia a fost mai temperat decat in anii precedenti, in parte din cauza ritmului mai lent de crestere a preturilor. Salariile calculate fara impactul inflatiei au scazut in doar trei tari, Grecia, Cehia si Irlanda.
Pe acelasi subiect: