"In urma unei reuniuni a Consiliului de guvernanta, pe 12 martie, OCDE a amanat activitatile legate de procesul de aderare a Federatiei Ruse la OCDE, pentru moment", a anuntat organizatia intr-un comunicat, adaugand ca totodata a "convenit ca OCDE sa raspunda in mod pozitiv cererii Ucrainei de consolidare a cooperarii (lor) existente".

"La solicitarea membrilor Organizatiei, secretarul general a informat Federatia Rusa in acest sens", se arata in comunicat.

Acest anunt are loc in contextul mobilizarii unor trupe ruse in Crimeea, o peninsula ucraineana in care 1,5 milioane de alegatori sunt chemati duminica sa voteze pentru alipirea la Rusia, din care a facut parte pana in 1954, cand a fost "data" Ucrainei de catre fostul lider sovietic Nikita Hrusciov, in cadrul fostei Uniuni Sovietice.

Rusia, care coopereaza cu OCDE incepand din 1992, a solicitat in mod oficial sa devina membra a Organizatiei in 1996. Statele din cadrul OCDE au aprobat deschiderea unor negocieri de aderare cu Rusia in 2007.

Parlamentul ucrainean a aprobat joi crearea unei Garzi Nationale din care vor putea face parte pana la 60.000 de persoane, in contextul in care noua putere ucraineana se teme de o patrundere a armatei ruse in estul tarii.

OCDE, care are 34 de state membre, actioneaza cu scopul de a ajuta guvernele sa lupte impotriva saraciei, favorizand cresterea economica si stabilitatea financiara.
 

Un parlamentar rus a recunoscut joi, cu jumatate de gura, ca forte ruse se afla in Crimeea, subliniind ca nu este vorba, pentru moment, despre o operatiune militara reala, pentru postul de radio Ecoul Moscovei, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"Exista acolo cateva unitati militare care ocupa pozitii in cazul in care va exista o agresiune armata din partea Kievului", a declarat presedintele Comisiei parlamentare pentru relatii cu foste republici sovietice Leonid Slutki.
 
El nu a pronuntat niciodata cuvantul "rus", dar raspundea unui jurnalist care l-a intrebat daca este vorba despre o operatiune a fortelor armate ruse.
 
"Aceasta nu este o operatiune de anvergura a fortelor armate", a spus el, adaugand ca aceasta va avea loc doar in caz de "agresiune".
 
Presedintele Vladimir Putin a negat ca persoane bine echipate si care poarta uniforme fara insemne de identificare mobilizate de la sfarsitul lui februarie in peninsula ucraineana ar fi militari rusi.
 
Pe de alta parte, cancelarul german Angela Merkel a avertizat joi Rusia asupra unor consecinte grave pe termen lung pe care le va avea pentru Moscova o continuare a actiunii sale in Ucraina, intr-o declaratie in parlament, relateaza AFP.

"Daca Rusia continua pe acelasi drum ca in ultimele saptamani, nu va fi o catastrofa doar pentru Ucraina (...), acest lucru va dauna de asemenea si anume in mod masiv Rusiei, sunt convinsa, (atat din punct de vedere) economic, cat si politic", a declarat Merkel in fata membrilor Bundestagului.