Economia europeana care nu a cunoscut criza a incetinit brusc. OCDE: Potentialul economic al Poloniei este limitat de birocratie si de stat
Potentialul de dezvoltare al Poloniei este limitat de factori importanti precum alocarea incorecta a resurselor umane, birocratie si prezenta prea mare a statului in economie, avertizeaza un raport al OCDE, care recomanda stimularea angajarilor si cresterea competitivitatii companiilor.
"Performanta economica generala a Poloniei a fost impresionanta in ultimul deceniu (…) dar economia a incetinit brusc in 2012-2013", se arata intr-un raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), transmite AFP.
Polonia ar urma sa inregistreze in acest an o crestere economica de 3%, a spus luni, la Varsovia, secretarul general al OCDE, Angel Gurria, in prezentarea raportului.
Organizatia a mentionat ca factori negativi alocarea incorecta a resurselor umane pe piata muncii, procedurile greoaie de creare a unei companii si prezenta inca prea mare a statului in economie. "Companiile nou infiintate creeaza locuri de munca. Trebuie facilitata infiintarea de companii", a spus Gurria.
OCDE recomanda reducerea "dualitatii" pietei muncii, prin impunerea acelorasi taxe si contributii sociale atat contractelor de angajere pe durata nedeterminata si determinata, in conditiile in care lipsa protectiei sociale sau a dreptului la pensie sunt frecvente in Polonia.
Autorii raportului propun prelungirea perioadei de proba, dar si stabilirea unei durate maxime pentru contractele temporare cumulate ale unui angajat, in aceeasi intreprindere.
Ei au insistat si pe necesitatea sustinerii angajarii femeilor, in contextul crizei demografice. "Rata angajarilor in randul femeilor este scazuta, in special din cauza slabiciunilor politicii familiale", potrivit OCDE, care propune infiintarea de crese si cresterea varstei de pensionare anticipata a femeilor.
Organizatia a denuntat si factorii care franeaza dezvoltarea antreprenoriatului si implicarea excesiva a statului in economie.
Raportul propune simplificarea procedurilor greoaie de inregistrare a unei companii si reducerea duratei procedurilor de faliment, lunga si costisitoare, si continuarea privatizarilor.
Pe acelasi subiect: