Dispozitiile cu privire la pregatirea referendumului urmeaza sa fie prezentate joi parlamentului, in timp ce premierul David Cameron lanseaza o campanie diplomatica in vederea obtinerii de reforme la nivelul UE.

Intr-un comunicat, biroul prim-ministrului a mentionat ca listele electorale pentru referendum vor fi bazate "pe cele pentru alegerile legislative", care au avut loc pe 7 mai, fapt ce inseamna ca majoritatea cetatenilor din alte tari ale UE care locuiesc pe teritoriul britanic nu vor fi in masura sa voteze.

Cum este obisnuit cu ocazia alegerilor legislative, vor fi chemati la urne rezidentii care sunt cetateni ai Irlandei sau Commonwealthului, care include 53 de tari dintre care doua sunt, de asemenea, membre ale UE: Cipru si Malta.

A se pronunta in legatura cu chestiunea mentinerii in UE "este o mare decizie pentru tara noastra, o decizie care implica viitorul Regatului Unit", a declarat o sursa din cadrul Downing Street 10.

"Din acest motiv, consideram ca este important sa aiba drept de vot cetatenii britanici, irlandezi si ai Commonwealthului", a adaugat sursa respectiva.

Citeste si: Telekom Romania scoate la vanzare un pachet de 24 de proprietati imobiliare. Care sunt preturile

Regatul nemultumeste UE

Cancelarul austriac Werner Faymann a acuzat Marea Britanie, al carui guvern nou-ales intentioneaza sa organizeze un referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE, ca nu actioneaza responsabil, scrie Der Spiegel, citata de Reuters.

"Uniunea Europeana are nevoie de politicieni care ca actioneze in mod responsabil si care sa sustina o politica europeana comuna, mai ales in acest moment", a spus Werner Faymann. "In acest moment, eu vad o tendinta opusa in Marea Britanie", a subliniat cancelarul austriac.

Ministrul de finante austriac, Hans Jorg Schelling, a declarat saptamana aceasta ca un referendum privind ramanerea Marii Britanii in UE reprezinta un mod prin care politicienii evita sa-si asume responsabilitatea pentru decizii dificile.

La randul sau, Faymann a afirmat ca scopul UE nu este acela ca "fiecare stat membru sa incerce si sa obtina doar ce este mai bun pentru sine pe spinarea celorlalti".

Premierul Britanic David Cameron le-a promis alegatorilor ca va convoca un referendum privind ramanerea Marii Britanii in UE. Totodata, printre obiectivele principalele pe care Cameron le va urmari in renegocierea relatiilor cu UE se numara obtinerea unui drept de veto asupra deciziilor comunitare de natura sa afecteze interesele nationale britanice si diminuarea fluxului imigrantilor est-europeni in Marea Britanie, in special prin adoptarea unor masuri care sa restrictioneze accesul acestora din urma la sistemul britanic de asistenta sociala. O astfel de masura ar fi inghetarea timp de patru ani a ajutoarelor sociale pentru noii imigranti, noteaza Reuters.