Aparat de Bob Neill, deputat al partidului conservator al premierului David Cameron, acest text ar fi garantat organizarea unui referendum pe aceasta tema in 2017, indiferent de partidul care se va afla la putere dupa alegerile legislative din mai 2015.

In fata popularitatii tot mai mari a partidului populist si antieuropean UKIP, Cameron a promis la sfarsitul lui 2013 sa organizeze un astfel de refendum daca va castiga alegerile.

Textul a fost adoptat in prima lectura de deputatii britanici la 17 octombrie si urma sa fie supus votului in a doua lectura in Camera inferioara a Parlamentului, inainte de a fi trimis in Camera Lorzilor. Dar incapacitatea partidelor de a se pune de acord a impiedicat supunerea lui la vot in Camera Comunelor.

Potrivit liberal-democratilor, proeuropeni, aliatii lor conservatori au sabotat in mod deliberat propunerea de lege, care anuleaza argumentul potrivit caruia votul in favoarea conservatorilor in 2015 este singurul mod de a garanta organizarea acestei consultari populare.

Bob Neill a declarat ca liberal-democratii i-au "asasinat" in mod deliberat textul. "Nu ar fi indraznit sa voteze impotriva unui referendum privind UE in Camera Comunelor", a declarat el.