Alegeri in Marea Britanie: Cameron si consevatorii, pro referendum pentru apartenenta Regatului la UE, victorie clara. Lira sterlina s-a apreciat fata de dolar si euro
In ciuda sondajelor care ii aratau la egalitate cu laburiștii, conservatorii britanici au obtinut o victorie clara la alegerile legislative de ieri: au castigat chiar mai multe mandate decat aveau. Pe de alta parte insa, si nationalistii scotieni din SNP au obtinut un scor ce risca sa dea aripi aspiratiilor de independenta pe care le au.
Daca exit-pollurile de aseara sunt confirmate de rezultatele ce vor fi anuntate azi, David Cameron va putea forma noul guvern, desi nu are majoritate absoluta.
Liderul Partidului Conservator britanic, David Cameron, prim-ministru in exercitiu, a declarat vineri dimineata ca va fi premierul tuturor britanicilor.
La scurt timp dupa castigarea mandatului sau de parlamentar in circumscriptia Oxfordshire, liderul conservatorilor britanici si-a exprimat speranta ca va forma noul guvern in cateva zile. El a adaugat ca noaptea de joi spre vineri a fost una ''foarte solida'' pentru Partidul Conservator, dar a precizat ca este prematur de spus ce fel de rezultate vor avea aceste alegeri.
Conform celor mai recente estimari ale BBC, Partidul Conservator ar urma sa obtina jumatate din cele 650 de mandate parlamentare.
Potrivit sondajelor de opinie realizate joi seara la iesirea de la urne, conservatorii britanici au castigat 316 locuri in parlament fata de cele 239 castigate de laburisti, in timp ce nationalistii din Partidul Nationalist Scotian (SNP) au obtinut 58 din cele 59 de locuri rezervate Scotiei.
Daca aceste estimari vor fi confirmate de rezultatele finale oficiale ale scrutinului, rezultatul obtinut de Partidul Laburist britanic la aceste alegeri va fi cel mai prost din ultimele trei decenii, potrivit Reuters, citata de Agerpres.
La aflarea vestilor, lira sterlina s-a apreciat fata de dolar si euro, chiar daca victoria conservatorilor creeaza si ingrijorare in mediile de afaceri. Asta deoarece David Cameron isi poate indeplini acum promisiunea de a organiza in 2017 un referendum cu privire la apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana.
Vineri dimineata, in tranzactiile din Asia, lira sterlina s-a situat la 1,5449 dolari, in timp ce euro s-a depreciat cu peste 1%, tranzactionandu-se la 72,73 penny - cel mai scazut nivel de la sfarsitul lunii aprilie.
In 2014, PIB-ul Regatului Unit a crescut cu 2,8%, fata de un avans de 1,7% in 2013. Este cel mai rapid ritm de expansiune din 2006, cand economia britanica a crescut cu 3%.
In Marea Britanie au avut loc cele mai disputate alegeri legislative din ultimi 40 de ani. Pentru ca laburistii si conservatorii au fost creditati cu scoruri foarte apropiate, trei partide mici au sanse sa decida viitorul guvern.
Alegatorii au fost chemati in 50.000 de birouri de vot, organizate chiar si in locuri mai putin uzuale, precum un pub, o caravana, ori un templu hindus. Britanicii au pariat 100 de milioane de lire sterline, pe aceste alegeri.
Conservatorii au sustinut ca un guvern laburist ar anula in cinci minute toate reformele din ultimii cinci ani. Laburistii nu s-au sfiit sa contrataace.
Ed Miliband, liderul Partidului Laburist: ''Veti avea inca cinci ani cu un premier care i-a favorizat pe cei bogati si puternici sau, daca voi fi eu prim-ministru, voi pune oamenii simpli mai presus''.
Imigratia, economia si soarta sistemului public de sanatate au fost temele forte ale campaniei. Subiectul apartenentei la Uniunea Europeana a fost mai degraba discret. Insa, sub presiunea euroscepticilor, David Cameron a promis organizarea, in 2017, a unui referendum asupra a ceea ce a fost numit Brexit: o eventuala iesire din Uniune.
Un paradox al acestor alegeri este faptul ca SNP - partidul care a incercat sa rupa Scotia de Regatul Unit - ar putea decide noul guvern de la Londra.