Londra pune capăt oficial liberei circulații. Lucrătorii slab calificați nu se vor mai putea angaja în Regat. Condiții pentru străinii care vor să lucreze în Marea Britanie
Regatul Unit va “închide robinetul” pentru străinii slab calificaţi şi le va solicita tuturor lucrătorilor calificaţi care doresc să lucreze în această ţară să aibă oferte de muncă ferme și să cunoască limba engleze, potrivit regulilor care se vor aplica din 2021.
Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la finalul lunii ianuarie, dar până la 31 decembrie 2020 este în vigoare o perioadă de tranziţie, în care se produc puţine schimbări comparativ cu perioada ante-Brexit.
“Noul nostru sistem de imigraţie va închide robinetul pentru forţa de muncă ieftină, slab calificată”, a scris ministrul de interne britanic Priti Patel în cotidianul The Sun, potrivit Agerpres.
''Începând de anul viitor, toţi lucrătorii calificaţi vor trebui să obţină puncte suficiente pentru a munci în Regatul Unit. Ei vor trebuie să vorbească engleza, să aibă o ofertă fermă de muncă şi să îndeplinească cerinţele salariale'', a adăugat Patel.
Într-un comunicat de presă, transmis marți seara, Priti Patel a saluat un “moment istoric” care “pune capăt liberei circulaţii”. “Răspundem priorităţilor cetăţenilor prin introducerea unui nou sistem bazat de puncte care va face să scadă numărul imigranţilor”, a afirmat ministrul de Interne.
Sistemul va acorda puncte în funcţie de competenţe, calificări şi niveluri salariale şi va trata cetăţenii europeni şi non-europeni ''în mod egal''. Se preconizează că noul sistem va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021, după încheierea perioadei de tranziţie care a început după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, la 31 ianuarie.
“Vizele nu vor mai fi acordate decât celor care au obţinut suficiente puncte”, precizează comunicatul, pentru a “acorda prioritate celor mai bune talente”, cum ar fi “oamenii de ştiinţă, inginerii şi profesorii universitari”.
Prin urmare, ministerul consideră că respectă “mesajul clar” transmis de poporul britanic în cursul referendumului din 2016 privind Brexitul şi la alegerile parlamentare din decembrie. Controlul imigraţiei a fost unul dintre subiectele principale în timpul campaniilor pentru aceste două scrutine.
În prezent, cetăţenii UE pot circula liber între statele membre, ceea ce i-a determinat pe unii britanici să voteze pentru Brexit la referendumul din 2016 într-o încercare de a reduce numărul străinilor care sosesc în Regatul Unit.
Limitarea liberei circulații ar putea duce la o scădere a creşterii economice
Luna trecută, Comitetul consultativ pentru imigraţie, un organism public independent, a atenţionat că înlocuirea liberei circulaţii cu un sistem de imigraţie pe puncte după Brexit - una din priorităţile guvernului Johnson - ar putea determina o scădere a creşterii economice, fără a duce decât la o creştere limitată a nivelului de trai.
Înaintea ieșirii din UE care s-a produs la 31 ianuarie, ministrul britanic de Interne, Priti Patel, declara că Regatul Unit trebuie să adopte un nou sistem de imigrație pe puncte, asemănător celui australian.
Conform sistemului pe puncte practicat în Australia, acordarea vizelor imigranţilor care doresc să se angajeze în această ţară se face pe baza unei evaluări ce ţine cont de nevoile de forţă de muncă ale Australiei, fiind avute în vedere criterii relevante precum nivelul de educaţie, cunoaşterea limbii engleze sau experienţa profesională, în final solicitantul primind viza dacă atinge un anumit punctaj minim.
Premierul Boris Johnson a declarat anterior că prin aplicarea unei asemenea scheme în Regatul Unit se va asigura ca imigranţii slab calificaţi să poată veni în această ţară numai în situaţia unei crize de forţă de muncă în anumite sectoare precise.
''Mediul de afaceri trebuie să fie pregătit ca imigraţia necontrolată a lucrătorilor slab calificaţi să înceteze anul acesta'', a declarat o sursă guvernamentală publicaţiei Daily Express. ''Există o tendinţă clară a lucrătorilor talentaţi şi calificaţi din lumea întreagă să vină în Regatul Unit, dar trebuie de asemenea să vedem o diminuare a numărului lucrătorilor necalificaţi care intră în Regatul Unit'', adaugă sursa citată.
Pe de altă parte, Guvernul a anunțat un plan pentru facilitarea şi accelerarea intrării celor mai buni cercetători şi oameni de ştiinţă în Regatul Unit, după Brexit.
''Regatul Unit are o istorie de care să fim mândri în materie de descoperiri ştiinţifice, dar pentru a rămâne în prim plan şi pentru a face faţă provocărilor de mâine, trebuie să continuăm să investim în talente şi cercetare de ultimă oră'', a declarat şeful guvernului conservator. ''De aceea, în timp ce părăsim UE vreau să transmit mesajul potrivit căruia Regatul Unit este deschis celor mai talentate minţi din lume şi este pregătit să le susţină pentru a-şi transforma ideile în realitate'', a adăugat el.
Planul, care urmează să fie operaţional la 20 februarie, vizează să permită programelor de cercetare din Regatul Unit să recruteze cele mai bune talente prin accelerarea procedurii de viză, asigurându-le accesul deplin la piaţa locurilor de muncă.
Pe acelasi subiect: