Cele doua tari au pierdut accesul la piata financiara internationala in 2010 - 2011 si au fost nevoite sa ia fonduri de urgenta de la statele europene. O extensie a maturitatii acestor imprumuturi ar reduce povara pentru Portugalia si Irlanda in primii ani de la revenirea la finantare prin obligatiuni.

"Intentia este pozitiva, de a ne uita la prelungirea maturitatilor pentru Irlanda si Portugalia", a declarat, intr-o conferinta de presa, Jeroen Dijsselbloem, potivit CNBC.

Lisabona considera actualul program de plati imposibil si a cerut o extindere a acestora, in contextul impactului dur al masurilor de austeritate adoptate.

Banca Centrala Europeana, Comisia Europeana si FMI au inaintat o propunere pentru o prelungire a maturitatii imprumuturilor cu sapte ani, masura aflata in prezent in discutie, a spus Dijsselbloem.

"Sper ca vom putea finaliza (acordul, n.r.) vineri", a spus seful Eurogroup. Ministrii de Finante ai zonei euro se intalnesc astazi la Dublin, sa discute problema Ciprului, dar si situatiei Portugaliei si irlandei.

Maturitatea medie a imprumuturilor acordate Irlandei este de 12,5 ani, iar a celor pentru Portugalia de 12,5 ani sau de 14,7 ani, in functie de fondul european care a acordat imprumuturile. Irlanda ar trebui sa revina la finantarea integrala din piata financiara in acest an, iar Portugalia in 2014.