Bancile slovene vor avea probabil nevoie de capital suplimentar, intrucat companiile supraindatorate au probleme sa returneze creditele din cauza recesiunii, a aratat Comisia, potrivit careia si Spania este impovarata de datorii publice si private.

Slovenia a devenit o tina a pietelor financiare, din cauza problemelor bancilor, iar cererea scazuta la o vanzare de obligatiuni organizata marti arata asteptarile investitorilor ca tara va solicita un program de bailout.

Spania foloseste deja un ajutor european pentru sistemul bancar.

"Blocajul politic si problemele juridice au impiedicat Slovenia sa isi rezolve corect dezachilibrele, ceea ce ii amplifica vulnerabilitatea intr-o perioada dificila pentru finantarea statelor in Europa", se arata intr-un raport al Comisiei Europene.

Ambele state au termen pana pe 29 mari sa ia masuri de reforma, altfel risca sa fie penalizate conform unei proceduri adoptate in urma cu un an la nivel european, referitoare la dezechilibrele macroeconomice.

Comisia Europeana a identificat probleme de mai mica amploare in alte 11 state, respectiv Belgia, Finlanda, Franta, Italia, Malta si Olanda, din zona euro, si Bulgaria, Danemarca, Ungaria, Suedia si Marea Britanie.

Toate aceste tari sunt solicitate sa ajusteze politicile economice, dar niciuna nu a fost amenintata cu o procedura disciplinara care ar putea conduce la amenzi.

"Analiza este un semnal de trezire pentru mai multe state membre, sa ia masuri decisive pentru restaurarea competitivitatii”, a declarat comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn.

Recomandarile CE vor arata daca autoritatile europene vor reusi sa o ia inaintea crizei economice si fiscale sau vor ramane din nou cu un pas in urma, in anticiparea viitoarei tari care va suporta pedeapsa pietei financiare.