Presedintele Ciprului critica UE pentru ca a facut experimente in tara sa: „Nu avem nicio intentie sa plecam din zona euro”
Presedintele Nicos Anastasiades a declarat vineri ca riscul ca Cipru sa intre in faliment a fost izolat, iar tara nu are nicio intentie sa iasa din zona euro, potrivit The Guardian, scrie Mediafax.
Intr-un discurs "presarat cu critici" la adresa guvernelor din zona euro pentru ca "au facut experimente" in Cipru, liderul conservator Anastasiades a sustinut prima interventie publica dupa redeschiderea bancilor, inchise timp de 12 zile pentru a preveni retrageri masive de depozite pe fondul acordului controversat cu Comisia Europeana si FMI.
Presedintele a precizat ca restrictiile impuse joi asupra tranzactiilor bancare din Cipru, fara precedent in zona euro, vor fi inlaturate treptat, fara a oferi termene clare. Ministrul cipriot de Externe a declarat joi ca restrictiile ar putea dura aproximativ o luna, desi guvernul mentionase initial ca vor fi limitate la 7 zile.
In discursul sustinut vineri la Nicosia, Anastasiades a atacat autoritatile bancare din Cipru si Europa pentru ca au finantat pana in ultimul moment o banca aflata in pragul falimentului, care va fi acum desfiintata conform acordului de 10 miliarde euro convenit de guvern cu institutiile financiare internationale.
"De cata seriozitate au dat dovada autoritatile care au permis finantarea unei banci falimentare pana la limita de sus? Nu vreau sa spun mai multe. Este timpul sa spunem cine poarta mai multa sau mai putina vina", a afirmat liderul cipriot.
Potrivit acordului incheiat luni, Popular Bank (Laiki) va fi desfiintata, iar deponentii cu mai mult de 100.000 de euro in conturile din Cipru vor pierde o parte din bani pentru a finanta recapitalizarea sistemului bancar, masura care va distruge probabil reputatia de centru financiar offshore a statului mediteranean.
La mai putin de o luna de la preluarea functiei, presedintele Anastasiades a acuzat partenerii din zona euro ca au avut "pretentii fara precedent, fortand Ciprul sa devina un experiment".
"Nu avem nicio intentie sa plecam din zona euro. Sub nicio forma nu vom experimenta cu viitorul tarii noastre", a declarat presedintele.
Liderii europeni au subliniat in ultimele zile ca accesarea depozitelor bancare din Cipru nu se va repeta in alte tari din zona euro, fiind justificata de o situatie exceptionala. Ministrul olandez al Finantelor Jeroen Dijsselbloem, care prezideaza sedintele ministrilor finantelor din zona euro, a declarat insa luni ca acordul cu Cipru va servi drept model pentru solutionarea unor viitoare crize in uniunea monetara.
Presedintele Eurogroup a fost nevoit sa revina asupra afirmatiilor dupa reactia negativa a pietelor, insa economistul olandez Klaas Knot, membru in Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene, a afirmat vineri ca abordarea pentru care a optat Europa in cazul Ciprului "va face parte din politica europeana de lichidare".
Pe acelasi subiect: