Zona euro primeste o noua lovitura. Portugalia respinge masurile de austeritate din acordul de finantare externa
Lisabona, Portugalia
Curtea Constitutionala a Portugaliei a respins mai multe masuri de austeritate din programul de bailout de 78 miliarde euro aflat in derulare de aproape 2 ani. Guvernul de la Lisabona avertizeaza ca decizia va crea dificultati serioase in privinta tintelor de deficit bugetar, noteaza Financial Times.
Curtea Constitutionala portugheza a decis ca patru masuri, printre care reducerea salariilor si pensiilor din sectorul public, sunt neconstitutionale deoarece incalca o prevedere a constitutiei potrivit careia politica fiscala trebuie distribuita corect in societate, fara discriminare intre angajatii bugetari, cei din sectorul privat si pensionari.
Portugalia, acord de 78 mld. euro cu FMI, BCE si UE
Masurile declarate neconstitutionale reprezinta aproximativ 20% din tinta de reducere a deficitului bugetar cu cinci miliarde euro, prin cresterea veniturilor si scaderea cheltuielilor publice, la care guvernul s-a angajat fata de creditorii internationali. Portugalia a incheiat in 2011 un acord de finantare externa in valoare de 78 miliarde euro cu guvernele din zona euro si Fondul Monetar International, sprijinit si de Banca Centrala Europeana prin achizitia de obligatiuni guvernamentale portugheze de pe piata.
Guvernul portughez s-a reunit sambata intr-o sedinta de urgenta pentru a discuta consecintele deciziei. Executivul a acuzat apoi Curtea, intr-un comunicat, ca a generat dificultati serioase pentru derularea acordului cu institutiile financiare internationale, cu riscuri legate de bugetul din acest an si efecte daunatoare asupra credibilitatii tarii pe plan extern.
Opozitia a intensificat presiunile pentru alegeri parlamentare anticipate, insa presedintele Anibal Cavaco Silva a declarat ca guvernul, sustinut in Parlament de o coalitie de centru-dreapta, are inca sprijinul necesar pentru a duce la bun sfarsit "mandatul sau democratic".
Guvernul considera ca decizia Curtii Constitutionale creeaza "o situatie complexa", dupa ce Portugalia a cerut ministrilor Finantelor din zona euro sa amane termenele la care trebuie efectuata plata imprumutului international. Premierul Coelho se va adresa natiunii duminica seara, avand programata o interventie televizata.
In luna martie, reprezentantii creditorilor externi au amanat cu doi ani, pana in 2015, termenul pana la care Portugalia trebuie sa reduca deficitul bugetar sub pragul de 3% din Produsul Intern Brut. Tinta pentru acest an a fost ridicata de la sub 3% din PIB la 5,5% din PIB. Prognoza privind evolutia economiei portugheze in acest an a fost revizuita la -2%, declin de doua ori mai abrupt decat estima anterior guvernul.
In urma deciziei curtii, Coelho ar putea fi nevoit sa ceara creditorilor externi o noua relaxare a tintelor de deficit bugetar. Deoarece decizia curtii se aplica in cazul masurilor de austeritate introduse de la 1 ianuarie 2013, guvernul va pierde economiile realizate in ultimele trei luni prin reducerea transferurilor sociale in sanatate si a ajutoarelor de somaj.
Pe acelasi subiect: