Doi fosti traderi ai JP Morgan, inculpati pentru frauda in scandalul pierderilor de 6,2 mld. dolari. Banca, aproape de o amenda de 800 mil. dolari
UPDATE: Doi fosti traderi ai JP Morgan au fost pusi sub acuzare in Statele Unite, pentru ca au comis frauda cu instrumente financiare in vederea ascunderii pierderilor din tranzactii inregistrate anul trecut, care au depasit 6,2 miliarde de dolari, transmite Bloomberg. Cea mai mare banca americana dupa active negociaza cu autoritatile o intelegere de 800 milioane de dolari pentru stingerea acuzatiilor privind cazul "Balena de la Londra".
Javier Martin-Artajo, care coordona strategia de trading pentru portofoliul de instrumente derivate la biroul de investitii din Londra, si Julien Grout, care lucra pentru el, au fost pusi oficial sub acuzare la un tribunal federal din Manhattan.
Statele Unite au anuntat in august acuzatiile preliminare aduse acestora. Ambii sunt confruntati cu cinci capete de acuzare, pentru frauda cu instrumente financiare, conspiratie, inregistrari false in registre si raportari false la Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare (SEC).
Cei doi traderi, alaturi de alti conspiratori a caror identitate nu a fost facuta publica, sunt acuzati ca s-au angajat intr-o schema de manipulare si umflare a valorii pozitiilor din portofoliu.
JPMorgan a convenit plata a cel putin 750 de milioane de dolari pentru inchiderea investigatiilor autoritatilor de reglementare din SUA si Marea Britanie, legate de acest scandal, supranumit "Balena de la Londra", au declarat surse apropiate situatiei.
Banca incearca sa ajunga la un acord pentru inchiderea unui numar cat mai mare de anchete inainte de sfarsitul trimestrului al treilea, la 30 septembrie, au aratat sursele.
Intelegerea cu autoritatile de reglementare a pietei de capital si a sectorului bancar nu acopera si ancheta derulata separat de cei de la reglementarea tranzactiilor cu derivate financiare, care ar putea conduce la amenzi suplimentare, noteaza FT, citat de Mediafax.
JP Morgan va admite o serie de nereguli de care este acuzata in intelegerile pe care le negociaza cu Comisia pentru valori mobiliare, Rezerva Federala, Biroul pentru controlul monedei din SUA si Autoritatea de reglementare financiara din Marea Britanie, au afirmat sursele citate.
Banca este acuzata de controale interne deficitare, proasta supraveghere a activitatilor si alte nereguli, legate inclusiv de impactul incidentului asupra pietelor. Anchetatorii vizeaza inclusiv modul in care grupul a comunicat cu investitorii si autoritatile in aceasta situatie.