Banca americana JP Morgan va plati o amenda de 296,9 milioane de dolari, in acordul cu Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare (SEC).

JP Morgan a fost acuzata ca a oferit informatii nereale legate de rata de neperformana a creditelor imobiliare folosite ca garantii pentru instrumentele financiare.

Pentru JP Morgan, penalizarea se adauga unei liste lungi de costuri legate de neregulile constatate de autoritatile de reglementare pentru perioada bulei imobiliare care a precedat criza financiara declansata in 2008.

De la jumatatea lui 201, banca a mai fost data in judecata de autoritati de reglementare statale si federale in legatura cu vanzarea de instrumente financiare garantate cu ipoteci catre agentiile imobiliare Fannie Mae si Freddie Mac, precum si pentru imprumuturi vandute de Bear Stearns investitorilor.

Chiar daca au acceptat plata amenzilor, JPMorgan si Credit Suisse nu au recunoscut in acordul cu SEC ca au comis ilegalitati. Credit Suisse a acceptat plata a 120 de milioane de dolari.

In 2010, banca de investitii Goldman Sachs a platit o penalizare de 550 milioane de dolari aplicata de SEC, pentur ca a inselat investitorii la achizitia unor instrumente financiare garantate prin ipoteci, in 2007.