Directorul general al JP Morgan, Jamie Dimon, a declarat recent ca banca a vandut obligatiuni si alte instrumente financiare, inregistrand un profit de un miliard de dolari, care va fi utilizat pentru a compensa pierderi de peste doua miliarde de dolari.

In urma acestei decizii, impactul negativ al pierderilor din trading asupra rezultatului din al doilea trimestru va fi mai redus.

Vanzarea de instrumente financiare profitabile dintr-un alt segment al portofoliului bancii va creste costurile institutiei de credit prin taxarea profiturilor si eliminarea castigurilor pe care activele vandute le-ar fi generat in viitor, noteaza Reuters.

Castigul din vanzarea activelor ar putea asigura o contributie de circa 16 centi la castigul pe actiune pentru trimestrul al doilea, aproximativ o cincime din total, considera analistii. Insa, in loc sa creeze valoare pentru investitori, tranzactia nu face decat sa mute profitul din instrumente financiare in raportul financiar al bancii.

"Au luat doua decizii proaste. Prima a fost asumarea de riscuri pe instrumente derivate pe care nu le intelegeau. A doua este vanzarea de active cu venit ridicat, pe care nu le pot inlocui", a declarat Lynn Turner, consultant si fost contabil-sef al Comisie pentru Bursa si Valori Mobiliare din SUA, preluat de Mediafax.

Pe o piata dominata de dobanzi mici, JP Morgan va avea probleme sa genereze cu banii obtinuti un venit comparabil cu cel pe care il aduceau activele vandute.

Dimon a anuntat prima data vanzari de active in prima parte a lunii mai, odata ca pierderea de peste doua miliarde de dolari inregistrata la biroul din Londra al bancii de catre traderul Bruno Iksil, numit si "Balena din Londra" pe pietele financiare din cauza pozitiilor masive asumate. La momentul respectiv, Dimon a sustinut ca JP Morgan poate inregistra profit de inca opt miliarde de dolari din vanzarea unor instrumente financiare.

Nu este clar cand a vandut JPMorgan activele, iar banca nu a divulgat valoarea activelor vandute. Un reprezentant al bancii a refuzat sa comenteze.

Totusi, luand in calcul raportari ale bancii care arata ca a obtinut de obicei un profit de sub 4% din vanzarea unor astfel de active, JPMorgan ar fi trebuit sa vanda instrumente financiare de 25 de miliarde de dolari pentru un castig de un miliard de dolari, potrivit unei analize Reuters.

Analistii anticipeaza un profit de 90 de centi pe actiune in trimestrul al doilea, comparativ cu estimarea de 1,24 dolari anterioara anuntarii pierderilor masive din trading si cu 1,27 dolari pe actiune inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

Taxele pe castigul de un miliard de dolari, daca ar fi calculate la nivelul de 38% folosit de JPMorgan in informarile pentru analisti, ar lasa banca cu un castig net de 620 de milioane de dolari, sau 16 centi pe actiune.

Pierderile bancii din tranzactiile biroului de investitii din Londra ar putea creste, amplificand presiunea asupra bancii pentru vanzarea de noi active. Unii analisti afirma ca pierderile totale ar putea depasi cinci miliarde de dolari, intrucat piata derivatelor pe care au fost efectuate tranzactiile are o lichiditate redusa, iar preturile actuale nu sunt favorabile bancii.

JP Morgan Chase a anuntat in mai o pierdere de cel putin doua miliarde de dolari in urma unor greseli ale biroului londonez in elaborarea si executarea strategiei de tranzactionare cu derivate financiare.