Dezvaluirea socanta a fost facuta joi seara, dupa inchiderea pietelor de capital si a dus la prabusirea actiunilor JP Morgan cu sase procente. Mai mult, a fost inca o ocazie buna pentru cei care cer masuri de reglementare mult mai dure ale sectorului bancar, scrie si publicatia britanica Financial Times.

Potrivit reprezentantilor JPMorgan, pierderile au fost inregistrate in cadrul biroului de investitii, departament infiintat pentru excesul de depozite, care a atras de altfel numeroase controverse dupa ce fondurile de hedging au acuzat ca desfasura tranzactii enorme pe cont propriu.

Prin implementarea legii Volcker, tranzactiile pe cont propriu vor fi interzise in Statele Unite, iar pierderile dezvaluite joi vor justifica decizia institutiilor de reglementare de a le interzice total.

Carl Levin, senator al partidului Democrat, este pentru aplicarea stricta a acestei legi si crede ca „pierderile uriase reprezinta inca un exemplu ca hedging-ul nu este nimic altceva decat un pariu riscant”, noteaza FT. Levin militeaza pentru standarde eficiente si dure care sa protejeze contribuabilii de eventuale acoperiri necesare in cazul unor asemenea pariuri.

Jamie Dimon, directorul executiv al JPMorgan, a fost intotdeauna mandru vizavi de nivelul ridicat de gestiune a riscului si cu „bilantul solid” al bancii sale. Despre pierderea de doua miliarde de dolari, Dimon spune ca face parte din categoria „incredibila”. „O vom recunoaste, fireste, si vom trage invatamintele de rigoare. Apoi o vom repara si vom merge mai departe”, a sustin Dimon intr-o conferinta de presa, citat de Huffington Post.

„Din cauza volatilitatii extreme, lucrurile s-ar putea fie inrautati usor in acest trimestru, fie imbunatati. Ne asteptam la un nivel inalt de volatilitate si in urmatorul trimestru”, a adaugat directorul celei mai mari banci din Statele Unite.

Comisia de Securitate si Schimburi Interbancare din SUA a refuzat sa comenteze in vreun fel pierderea suferita de JP Morgan.