Acordul JP Morgan cu Comisia pentru tranzactii cu contracte futures pentru marfuri (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) ridica valoarea cumulata a acordurilor incheiate de banca in scandalul "balena de la Londra" la peste 1 miliard de dolari, transmite Bloomberg. 

"Recunoasterea faptelor trebuie sa faca parte din aceste tipuri de acorduri. Nu as fi sustinut ordinul daca JP Morgan nu ar fi recunoscut faptele. Din punctul meu de vedere, daca am fi ajuns in justitie ar fi fost o evolutie acceptabila", a declarat Bart Chilton, comisar al CFTC. 

JPMorgan a acceptat in luna septembrie plata a 920 de milioane de dolari, pentru inchiderea investigatiilor din SUA si Marea Britanie legate de aplicarea controlului intern si efectuarea tranzactiilor care au provocat bancii pierderi de cel putin 6,2 miliarde de dolari, anul trecut. 

Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare a anuntat ca investigatia sa va ramane deschisa, in timp ce Departamentul de Justitie efectueaza o ancheta paralela. 

In aprilie anul trecut, directorul general al Bank of America, Jamie Dimon, a respins initial informatiile potrivit carora tranzactiile cu instrumente derivate ale bancii distorsioneaza pietele, considerand ca este vorba doar despre "o furtuna intr-un pahar de apa".  O luna mai tarziu, JP Morgan a dezvaluit pierderile de miliarde de dolari.  Banca a recunoscut in acordul cu SEC ca au existat lacune in activitatile de supraveghere a tranzactiilor si ca a incalcat legislatia federala referitoare la operatiunile cu instrumente financiare.  

JPMorgan a incercat in ultimele cateva luni sa inchida anchetele referitoare la tranzactiile sale cu energie, operatiunile de finantare prin carduri de credit si vanzarile de obligatiuni garantate prin credite ipotecare.  Banca a anuntat saptamana trecuta ca a alocat 7,2 miliarde de dolari petnru cheltuieli legate de litigiile cu autoritatile de reglementare. Din acest motiv, JP Morgan a inregistrat in trimestrul al treilea pierderi de 380 milioane de dolari, primul rezultat trimestrial negativ din mandatul lui Dimon.