JP Morgan poate anula premiile in actiuni sau poate cere rascumpararea acestora daca un angajat ia parte la actiuni care provoaca institutiei pagube materiale, financiare sau de reputatie.

Un director executiv al JP Morgan a declarat pentru Bloomberg, sub protectia anonimatului, ca banca ar putea recupera bonusurile de la directorii si angajatii implicati in tranzactiile care au provocat pierderea anuntata joi, daca ancheta efectuata va scoate la lumina argumente in sprijinul unei astfel de masuri.

Incidentul, in urma caruia Ina Drew si-a depus luni demisia, va pune la incercare politicile si mecanismele interne ale bancii, pe fondul protestelor actionarilor legate de practicile salariale de pe Wall Street si investigatiei declansate de autoritati privind tranzactiile respective.

Directorul general al JP Morgan, Jamie Dimon, a declarat joi ca strategia care a condus la pierderea de 2 miliarde de dolari a fost "prost executata si prost monitorizata", si ca incidentul ofera argumente persoanelor si institutiilor care cer o reglementare mai dura in sistemul bancar, noteaza Mediafax.

Drew, care lucreaza de 30 de ani la JP Morgan, a primit pentru anul trecut un pachet total de compensatii financiare de 14 milioane de dolari, din care 7,1 milioane de dolari in actiuni, 4,7 milioane bonus in cash si 750.000 dolari salariu de baza. In ultimii doi ani, compensatia medie totala incasata de aceasta s-a ridicat la 1,2 milioane de dolari pe Luna.

Dimon a declarat saptamana trecuta ca incidentul ar putea cauza pierderi apropiate de 3 miliarde de dolari, dupa evaluarea in amanunt a pagubei.

Surse apropiate situatiei citate in presa internationala au afirmat in ultimele zile ca JPMorgan astepata demisiile a trei directori executivi si ar putea concedia toti angajatii biroului londonez responsabil pentru pierderea pe tranzactii cu derivate financiare.

Pe de alta parte, Departamentul de Justitie si Biroul Federal de Investigatii (FBI) din SUA au inceput o investigatie penala impotriva JP Morgan Chase, dupa pierderile de 2 miliarde de dolari inregistrate de banca in operatiunile de trading, potrivit unei surse apropiate situatiei, citata de Bloomberg.

Autoritatile vor analiza daca pierderile au aparut in urma vreunei activitati ilegale, a aratat sursa, precizand ca ancheta se afla in faza preliminara.

Activitatile de trading cu instrumente financiare derivate ale JP Morgan, cea mai mare banca din SUA, sunt investigate si de Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare (SEC), potrivit unei alte surse.

Criza de la JPMorgan a fost comentata luni seara si de presedintele Statelor Unite, Barack Obama, care a declarat pentru postul de televiziune ABC ca incidentul ilustreaza necesitatea reformei pe Wall Street. Obama a avertizat ca o eroare similara la o banca mai putin stabila ar fi putut impune interventia guvernului.