Italianul Draghi nu-si sustine propria tara. BCE a cumparat astazi mai putine obligatiuni italiene. Roma se imprumuta la dobanzi record, de peste 7%
BCE ar putea incerca sa aminteasca Italiei "cine este seful", intrucat banca a intervenit miercuri pentru sprijinirea obligatiunilor Italiei prin achizitii de amploare mai redusa, chiar daca randamentul titlurilor pe zece ani a depasit 7%, potrivit Wall Street Journal (WSJ).
Banca Centrala Europeana (BCE) cumpara, de pe pietele secundare, obligatiuni ale statelor care au probleme in a se imprumuta, printre care Italia si Spania.
Tactica BCE ar putea fi parte a unei politici "pe marginea prapastiei", considera Thanos Papasavvas, manager pentru investitii valutare la Investec Asset Management.
"Poate vor sa forteze Italia sa actioneze lasand randamentele sa ajunga la asemenea maxime. BCE poate face asta doar o perioada limitata pana situatia se complica. Ar putea fi un caz de "politica pe marginea prapastiei" intre Draghi si ministrii de Finante din zona euro", a spus Papasavvas.
Mario Draghi, fost sef al bancii centrale a Italiei, a preluat, saptamana trecuta, functia de presedinte al BCE.
Costurile de imprumut ale Italiei au crescut miercuri la un nou maxim record, randamentul obligatiunilor cu maturitatea la 10 ani depasind pragul critic de 7% peste care multi economisti considera ca datoria de stat devine nesustenabila.
Cresterea randamentelor obligatiunilor de stat peste acest prag a determinat Grecia, Portugalia si Irlanda sa solicite sa acorduri de finantare externa cu FMI si Comisia Europeana pentru a putea evita imprumuturile prea scumpe din piete.
Pe acelasi subiect: