"O familie putea sa traiasca usor cu doua milioane de lire italiene pe luna, dar astazi este dificil si cu o mie de euro", a declarat el intr-o conferinta de presa la Cannes, dupa summit-ul G20 de vineri.

"Nu dau vina pe euro, ci pe rata de schimb", a adaugat premierul italian. Este un comentariu care nu poate sa nu fie "remarcat", in contextul unor speculatii tot mai ample cu privire la o posibila destramare a zonei euro si in timp ce mai multe state membre, inclusiv Italia, depun eforturi pentru a convinge investitorii ca au capacitatea de a plati enormele datorii, comenteaza EUObserver.

In plus, cu doar cateva minute inaintea declaratiei, s-a confirmat ca Fondul Monetar Intrnational (FMI) va monitoriza implementarea reformelor planuite in Italia. Organizatia a oferit chiar si un ajutor acestei tari, dar a fost refuzata.

"Solicitarea noastra la FMI nu a fost niciodata o solicitare de natura financiara, ci pentru «know-how» si experienta, pentru a face angajamentele noastre si mai clare", a declarat Giulio Tremonti, ministrul de Finante, care a participat alaturi de Berlusconi la conferinta de presa.

FMI va coopera cu Comisia Europeana (CE), care va efectua o vizita la Roma chiar saptamana viitoare, in vederea efectuarii "unei evaluari si monitorizari detaliate" a pachetului de reforme, care urmeaza sa fie supus aprobarii Parlamentului.

Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European, a criticat intrebarile presei care sugereaza ca UE impune Italiei un "diktat". "Nu am pus Italia la colt, nici vorba. Ei au propus invitarea FMI", a precizat el.

Berlusconi a mai declarat ca nu intentioneaza sa demisioneze si a negat unele zvonuri referitoare la posibilitatea formarii unui Guvern de unitate nationala. "Nu cred ca este necesar", a spus el. Premierul italian a respins, de asemenea, acuzatile potrivit carora el este de vina pentru actuala lipsa de credibilitate a tarii. In schimb, a apreciat ca acesta "este rezultatul comportamentului din trecut al Italiei, prejudecatilor".

Citeste si

Aderarea la euro nu mai este un obiectiv actual, iar 2015 nu este un termen realist