Silvio Berlusconi va demisiona dupa aprobarea masurilor promise UE: "Important e sa faci ce este bine pentru tara". Italia, o economie prea mare pentru a putea fi salvata cu toti banii Europei VIDEO
UPDATE. Silvio Berlusconi va demisiona dupa adoptarea masurilor de relansare economica promise Uniunii Europene, relateaza AFP. Informatia a fost confirmata si de Presedintia Italiei, care precizeaza ca seful Guvernului de la Roma l-a informat pe presedintele Giorgio Napolitano in legatura cu intentiile sale. Mai mult, insusi premierul italian, Silvio Berlusconi, a explicat marti seara ca a decis sa demisioneze dupa adoptarea masurilor economice promise Uniunii Europene, deoarece "important e sa faci ce este bine pentru tara".
"Trebuie sa ne preocupe situatia italiana, ceea ce se intampla pe piete, faptul ca pietele nu cred ca Italia este capabila sau are intentia de a aproba aceste masuri pe care Europa le-a cerut", a declarat Berlusconi, intr-un apel telefonic la unul dintre posturile sale de televiziune, Canale 5.
Trebuie "sa demonstram, din contra, ca suntem seriosi si acesta este primul lucru care trebuie sa ne preocupe", a apreciat Berlusconi. "Apoi sunt celelalte lucruri, cum ar fi cine va conduce sau nu Guvernul", a adaugat el.
"Traversam un context dificil in ceea ce priveste pietele. Europa ne-a cerut masuri care ar trebui sa sustina economia noastra si ni le-a cerut cu multa insistenta", a amintit premierul, adaugand ca acestea trebuie aprobate.
Masurile promise UE vor figura intr-un amendament la legea finantelor din 2012, care va fi supus votului Senatului pana la 18 noiembrie si Camerei Deputatilor inainte de sfarsitul lunii, potrivit calendarului prevazut pana in prezent.
Berlusconi a subliniat ca, in prezent, "Parlamentul este paralizat dupa ce sapte membri au parasit majoritatea". El a recunoscut ca trebuie sa ia act de faptul ca "Guvernul nu mai are majoritatea pe care credea ca o are".
Camera Deputatilor a votat marti bilantul pe 2010 al statului italian, dar numai cu 308 voturi, sub pragul majoritatii absolute, care este de 316 voturi. Opozitia si "nemultumitii" din partidul lui Berlusconi s-au abtinut de la vot, pentru ca textul sa fie totusi aprobat.
Referitor la viitor, Berlusconi s-a declarat partizanul alegerilor anticipate in raport cu termenul normal din 2013, recunoscand insa ca seful statului este cel care decide.
Presedintele Giorgio Napolitano a indicat deja in comunicatul sau oficial ca imediat dupa plecarea lui Berlusconi vrea sa inceapa consultari cu toate partidele politice, pentru a decide ce va urma. El poate favoriza formarea unui Guvern provizoriu sau poate dizolva Parlamentul pentru a convoca alegeri anticipate.
De altfel, marti a fost o zi agitata atat in Italia, cat si in Grecia. Demisii in lant la Atena, dezertari pe banda la Roma. Asa s-a scurs ziua in cele doua capitale europene, care ar putea antrena prabusirea zonei euro si o noua recesiune la nivel planetar.
Dupa ce s-au "fript" de atatea ori cu grecii, ministrii de Finante din zona euro sufla acum si in tzatziki.
"Am cerut noilor autoritati elene sa ne trimita o scrisoare semnata de liderii principalelor doua partide din viitoarea coalitie de guvernare, reafirmand atasamentul lor ferm fata de acordul de la summitul UE din 26-27 octombrie'', a declarat Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogrup.
De acest angajament depinde deblocarea unei noi transe, de 8 miliarde de euro, de la Uniunea Europeana, FMI si Banca Mondiala. Un scenariu asemanator ii asteapta si pe italieni.
"Am semnat saptamana trecuta un chestionar si ne asteptam ca guvernul italian sa raspunda la intrebari foarte precise privind implementarea programului de reforme pana la sfarsitul saptamanii'', a spus Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri monetare.
Urgenta unei solutii pentru Italia a devenit si mai clara ieri, cand dobanzile la care se poate imprumuta aceasta tara au crescut din nou, atingand un nivel record de 6,74%.
''Datoria Italiei este atat de mare, mai mare decat a Greciei, Spaniei, Portugaliei si Irlandei la un loc, incat salvarea Italiei pur si simplu nu e posibila. Exista temeri ca un faliment al Italiei ar putea pune la pamant toata zona euro'', explica Matthew Chance, corespondent CNN.
Pe acelasi subiect: