Berlusconi se preda. Dupa ce a negat ca are probleme, Italia a acceptat sa fie monitorizata de FMI si UE
Italia, aflata sub presiune din partea pietelor financiare si a statelor din zona euro, a acceptat ca FMI si UE sa monitorizeze progresele tarii in privinta privatizarilor si reformelor in sistemul de pensii si piata muncii, scrie Reuters, citand surse oficiale.
Premierul Silvio Berlusconi, al carui guvern se afla in pragul prabusirii dupa ce a pierdut si joi sprijin politic, a acceptat supravegherea UE si FMI in discutii desfasurate in noaptea de joi spre vineri cu liderii zonei euro si presedintele SUA, Barack Obama, in contextul reuniunii G20.
Decizia Italiei a venit dupa ce Grecia a dat inapoi in privinta propunerii de a organiza un referendum care ar fi putut cauza iesirea tarii din zona euro. Politicienii eleni vor incerca sa ajunga la un consens national pentru sustinerea pachetului de ajutor extern de la UE si FMI, care include si masuri dure de austeritate.
"Trebuie sa ne asiguram ca Italia are obiective credibile, pe care le va indeplini. Am decis sa implicam FMI in monitorizare, folosind metodologia institutiei, iar Italia a spus ca poate accepta asa ceva", a afirmat o sursa europeana.
Liderii Frantei, Germaniei, Italiei, Spaniei, Bancii Centrale Europene, FMI si Uniunii Europene au discutat cu Obama si modalitati de a creste fondurile FMI, pentru a ajuta la limitarea extinderii crizei datoriilor din zona euro.
O sursa din G20 a declarat ca nu au fost convenite cifre, dar suplimentarea resurselor FMI, mai ales din partea unor tari emergente precum China, ar putea fi de 300-350 miliarde de dolari.
Oficialii UE au afirmat ca se discuta mai multe variante, inclusiv comasarea drepturilor de imprumut ale tarilor europene la FMI pentru a forma un fond care sa sustina statele vulnerabile precum Italia sau Spania.
Concesia lui Berlusconi este o incercare de a consolida pozitia precara a Italiei pe piata obligatiunilor, unde costurile de imprumut au urcat peste 6% in aceasta saptamana, ridicand indoieli ca guvernul italian va reusi sa administreze datoria foarte mare tarii, de circa 120% din PIB.
Potrivit unei clauze din proiectul de comunicat al reuniunii G20, obtinut de Reuters, Italiei i se va cere sa-si aduca bugetul "aproape" de echilibru abia in 2013, ca parte a unui set de angajamente menite sa reduca dezechilibrele economice.
Documentul obtinut de Reuters arata ca G20 analizeaza o propunere a FMI de a crea o noua linie de credit pe termen scurt pentru tarile lovite de socuri economice.
Pe acelasi subiect: