Rata anuala a inflatiei din zona euro a coborat la 1,2% in aprilie, potrivit unui comunicat publicat marti de Eurostat, biroul de statistica al UE. In luna martie, inflatia s-a cifrat la 1,7%.

Raportul Eurostat prezinta datele preliminare pentru zona euro pe luna aprilie si nu cuprinde detalii privind evolutia inflatiei in statele membre. Inflatia din zona euro se plaseaza sub nivelul tinta al BCE, de 2%, pentru cea de-a treia luna consecutiv.

Rata somajului din zona euro a crescut in martie la 12,1%, cel mai ridicat nivel din 1995, potrivit unui alt comunicat transmis marti de Eurostat.

Majoritatea economistilor anticipeaza ca BCE va reduce joi dobanda de politica monetara la 0,5%, un nou minim istoric, de la 0,75%, potrivit unui sondaj Bloomberg. Prognoza BCE indica o inflatie de 1,6% in acest an si 1,3% pentru 2014.

Cresterea preturilor de consum din zona euro a fost incetinita in aprilie in principal de costul energiei, care a scazut cu 0,4% dupa o crestere de 1,7% in martie, potivit datelor Eurostat.

Rata inflatiei care exclude preturile volatile, precum cele la energie, alimente si bauturi alcoolice, a scazut de la 1,5% la 1% in aprilie.

Preturile la alimente, bauturi alcoolice si produse din tutun au crescut cu 2,9% in aprilie in zona euro, fata de un avans de 2,7% in martie. Bunurile industriale non-energetice s-au scumpit in medie cu 0,8%, fata de un avans de 1,1% in luna anterioara, iar preturile din sectorul serviciilor au urcat cu 1,1%, comparativ cu o crestere de 1,8% in martie.