Presedintele Traian Basescu a fost intrebat daca rata anuala a inflatiei anuntata recent, de 5%, face parte din situatia pozitiva in ceea ce priveste situatia macroeconomica, pe care seful statului a prezentat-o intr-o declaratie sustinuta vineri la Palatul Cotroceni.

"Nu as spune ca este un capat de tara inflatia, ba chiar a prins foarte bine exporturilor si eu sunt convins ca inflatia anualizata va fi in jur de 3. Intotdeauna in primavara ne cresc preturile la zarzavaturi, la cartofi... si sa vedeti ce o sa fie in toamna. Sunt convins ca o sa avem luni cu reducerea preturilor, nu cu cresterea preturilor. (...) Imi dau si eu cu parerea, cel mai bine va spune guvernatorul, dar eu va asigur ca vom avea multe luni cu inflatie extrem de redusa care pe o inflatie anualizata ne poate permite sa fim undeva la 3 - 3,5 Dar exact va spune guvernatorul, din cate stiu nici el nu a nimerit-o intotdeauna, dar...", a spus Basescu.

De asemenea, seful statului a mentionat ca Romania va putea ajunge la o crestere economica de peste 2%, fara ca aceasta sa fie determinata de o recolta buna in agricultura.

"In ceea ce priveste cresterea economica, afirm fara retineri ca Romania are toate conditiile sa aiba o crestere economica de peste doua procente anul acesta, fara sa ma bazez neaparat pe recolta care se prefigureaza a fi buna in agricultura, dar avem foarte multi bani la dispozitie de la UE. Avem posibilitatea sa cream locuri de munca, avem posibilitatea sa ne micsoram deficitele, prin cresterea numarului de lucrari facute pe bani europeni si implicit prin colectarea taxelor pe forta de munca ca rezultat al derularii proiectelor cu bani europeni", a sustinut Traian Basescu.

Rata inflatiei s-a plasat in luna martie la 0,04% fata de februarie, dupa o crestere a tarifelor serviciilor si o usoara scadere a preturilor produselor alimentare si nealimentare, rata anuala ajungand la 5,25%, potrivit datelor anuntate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).

Astfel, in martie preturile marfurilor alimentare si nealimentare au scazut fata de luna anterioara cu 0,1%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 0,5%.

Dintre alimente, cel mai mult s-au ieftinit ouale, cu aproape 10%, iar in ceea ce priveste serviciile evolutia tarifelor a fost influentata de o scadere de 4% inregistrata la transportul feroviar.

"Cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (aprilie 2012 - martie 2013) fata de precedentele 12 luni (aprilie 2011 - martie 2012), determinata pe baza IPC este 4,1%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 3,9%", arata INS, intr-un comunicat.

In februarie preturile de consum isi temperasera ritmul de crestere la 0,34%, fata de un avans de 1,34% in prima luna a anului. Rata anuala coborase atunci de la 5,97%, maximul ultimului an si jumatate, la 5,65%.

Proiectia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind rata inflatiei in acest an este de 3,5%, cu o tinta de 2,5%, plus/minus un punct procentual.

Banca centrala estimeaza ca rata inflatiei va fi de 5-6% in prima jumatate a anului si va scadea ulterior, insa nivelul acesteia va depinde foarte mult de evolutia preturilor volatile, precum cele din agricultura.