Inflatia din februarie, de 0,1%, este cea mai redusa din 1968. Februarie reprezinta a patra luna consecutiva de incetinire a inflatiei. Calculat lunar, preturile au scazut cu 1,6% in februarie, dupa ce in ianuarie au inregistrat un declin de 1,4%.

Economistii estimeaza ca Grecia va inregistra in 2013 al saselea an consecutiv de recesiune, ca urmare a recuperarii slabe la nivel global dupa criza financiara, dar si a masurilor dure de austeritate luate de autoritati pentru a obtine imprumuturi externe care sa ajute statul sa evite colapsul financiar.

Somajul a scazut pentru prima data de la declansarea crizei

Rata somajului din Grecia a scazut in decembrie pentru prima data de la declansarea crizei in 2008, de la 26,6% in noiembrie la 26,4%, dupa ce increderea companiilor a crescut, sustinuta de respectarea angajamentelor internationale de catre statul elen. Anterior, somajul din Grecia a scazut ultima data in mai 2008.

Companiile par sa fi angajat mai multe persoane, ca urmare a aprobarii in ultima luna a anului a unei transe de ajutor international de 34 de miliarde de euro de catre creditorii internationali, potrivit cotidianului The Guardian.

Chiar daca somajul a scazut, Grecia are in continuare cea mai ridicata rata din UE, peste Spania, unde nivelul somajului se situeaza la 26,2%. Economistii estimeaza ca PIB va continua sa scada in Grecia in 2013 pentru al saselea an consecutiv.