Asa-numitul bufet suedez, unde mananci si sa bei cat poti, pentru o anumita suma de bani, este amenintat de noua conducere de la Atena, desi aduce peste 1,8 miliarde de euro anual la bugetul tarii, scrie Daily Mail.

Alexis Tsipras considera ca astfel oferte tin turistii departe de alte produse din economia greceasca, acestia preferand sa ramana doar in statiuni, departe de produsele micilor antreprenori.

Astfel, Guvernul de la Atena a promis sa schimbe modul in care se face turism in Grecia, model folosit pe scara larga si care atrage si foarte multi turisti.

Totodata, Tsipras intentioneaza sa schimbe si cota de TVA in turism, care acum este redusa fata de restul serviciilor, ceea ce va duce la preturi mai mari pentru dezvoltatorii din turism.

Premierul a spus ca nu vrea sa interzica total practicile din prezent, dar ca vrea sa incurajeze turistii sa depaseasca conceptul de all-inclusive si sa se indrepte catre turismul traditional, sa mearga la barurile si restaurantele traditionale si sa viziteze atractiile locale.

In Grecia, sunt mii de hoteluri care practica servicii all-inclusive, in special pe insulele frecvent vizitate de turistii straini, inclusiv multi romani.

Potrivit unui studiu Vola.ro, Grecia este, alaturi de Turcia, destinastia de vacanta preferata de romanii care vor sa plece in strainatate, peste 70% dintre acestia fiind dispusi sa cheltuiesca intre 300 si 400 de euro pe un sejur. Preturile sunt avantajoase tocmai datorita serviciilor all-inclusive, folosite la scara larga.

Turoperatorii de pe piata locala sustin, insa, ca romanii care merg in vacante in Grecia nu sunt atrasi in mod special de sistemul all-inclusive, astfel ca decizia de a merge in aceasta tara va fi influentata in foarte mica masura de planurile noului guvern de la Atena de a reduce acest tip de turism.

"Grecia este prima destinatie pe care o aleg romanii pentru vacante in strainatate si sunt indragostiti de aceasta tara. Grecia a fost pe primele pagini ale ziarelor din cauza crizei in ultimii ani, cu ideea ca falimenteaza, ca iese din zona euro etc., si totusi numarul turistilor romani a crescut an de an, urmand trendul european", a declarat Cristian Pandel, proprietarul agentiei Christian Tour, care trimite cei mai multi turisti romani in Grecia, respectiv peste 100.000 pe an.

Cristian Pandel administreaza de anul trecut un hotel de patru stele in insula greceasca Corfu, potrivit Mediafax.

Premierul elen vrea sa renegocieze un acord cu UE, dar va lupta pentru "demnitatea grecilor"

Noul premier grec Alexis Tsipras si-a afirmat miercuri intentia de a "renegocia" un acord "viabil si just" cu partenerii sai europeni, declarandu-se in acelasi timp pregatit sa "verse sange" pentru a "reda demnitatea grecilor", relateaza AFP, preluata de Mediafax.

"Printre prioritatile noastre figureaza o noua renegociere cu partenerii nostri pentru a gasi o solutie justa, viabila si reciproc utila", a declarat Tsipras, la deschiderea primului sau consiliu de ministri, miercuri, la Atena.

Aceasta renegociere se refera la planul de ajutorare a tarii, dar si la datoria Greciei. Syriza, partidul radical de stanga din care face parte Tsipras, promoveaza "reducerea datoriei si incheierea politicii de austeritate pentru relansarea economiei".

Tsipras a afirmat ca Guvernul sau de "uniune nationala" nu vrea "o ruptura dezastruoasa reciproc" cu partenerii tarii, dar ca nu va mai "continua politica de supunere". El a apreciat ca discutiile de vineri cu presedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, care se va deplasa la Atena, vor fi "cruciale si productive".

Una dintre prioritatile Guvernului va fi sa gaseasca o solutie "la criza umanitara" si sa ii ajute pe cei mai saraci, a adaugat Tsipras. "Suntem un Guvern de uniune nationala, obiectivul nostru este sa restabilim securitatea si demnitatea", a precizat premierul.

Privatizarea porturilor Pireu si Salonic, oprita, in ciuda criticilor Bruxellesului

Ministrul adjunct al Marinei comerciale a anuntat la randul sau, miercuri, ca noul Guvern vrea sa opreasca procesul de privatizare a portului Pireu, cel mai mare din tara si principalul punct al planului de privatizari cerut de creditorii tarii.

"Vom opri privatizarea portului Pireu si a celui din Salonic", conform programului Syriza, care tocmai a castigat alegerile, a afirmat Theodoros Dritsas la finalul consiliului de ministri.

Grupul chinez Cosco a achizitionat deja doua terminale ale portului Pireu, din apropiere de Atena, si ar fi urmat sa preia partea detinuta de statul grec in societatea care administreaza acest port.

Bruxellesul a avertizat deja ca Grecia trebuie sa isi respecte angajamentele, care decurg din programul UE de ajutorare a tarii, deja prelungit cu doua luni de Guvernul precedent, pana la sfarsitul lui februarie.

Purtatoarea de cuvant a cancelarului german Angela Merkel a declarat luni ca mentinerea Greciei in zona euro inseamna "respectarea angajamentelor".

Noul Executiv, deranjat de intentia UE de a impune noi sanctiuni Rusiei

Premierul grec Alexis Tsipras i s-a plans marti sefei diplomatiei Uniunii Europene Federica Mogherini ca Guvernul sau nu a fost consultat inainte ca UE sa anunte impunerea unor posibile noi sanctiuni Rusiei din cauza conflictului din Ucraina, a anuntat Cabinetul acestuia.

"Declaratia sefilor de stat si de guverne a UE publicata astazi (marti) a fost difuzata ocolind procedura normala vizand sa garanteze consensul statelor membre si fara consimtamantul Greciei", afirma intr-un comunicat Cabinetul lui Tsipras, instalat luni la conducerea Guvernului grec, dupa victoria pe care a obtinut-o luni in alegerile legislative anticipate.

Aceasta declaratie "nu are asentimentul Greciei", se arata in comunicat. Tsipras i-a transmis "nemultumirea" Atenei lui Mogherini intr-o convorbire telefonica. Reprezentanta UE in Grecia a fost, de asemenea, informata.

Pozitia pe care o va adopta Guvernul Syriza fata de Moscova reprezinta o sursa de ingrijorare, in contextul in care partidul este criticat din cauza unei simpatii fata de rusi. In primavara lui 2014, in perioada de varf a crizei ucrainene, Tsipras a fost la Moscova, unde a fost primit de catre membri ai Guvernului.

Ambasadorul Rusiei la Atena a fost primul, inca de luni, care a recunoscut invingatorul alegerilor legislative. Tsipras l-a primit marti pe ambasadorul Chinei.