Presedintele francez a amintit "prietenia care uneste Franta si Grecia si i-a transmis lui Tsipras dorinta sa de a continua cooperarea stransa intre cele doua tari, in beneficiul cresterii si stabilitatii zonei euro, in spiritul progresului, solidaritatii si responsabilitatii care se afla in centrul valorilor europene", potrivit unui comunicat difuzat de presedintia franceza in noaptea de duminica spre luni.

"Alegerile din Grecia vor creste incertitudinea economica in Europa", a scris la randul sau premierul britanic, David Cameron, pe contul sau de Twitter.

Pe de alta parte, presedintele rus, Vladimir Putin, l-a felicitat luni pe liderul partidului de stanga Syriza, Alexis Tsipras, adversar al politicilor de austeritate desfasurate in Europa, pentru victoria obtinuta la alegerile legislative din Grecia, a anuntat Kremlinul.

"Seful statului rus s-a declarat sigur ca Rusia si Grecia vor continua sa isi consolideze cooperarea traditional constructiva in toate domeniile si vor putea coopera in mod eficient pentru a rezolva problemele actuale din Europa si din lume", a precizat Kremlinul intr-un comunicat.

Putin i-a "urat lui Tsipras succes" in noile sale responsabilitati, subliniind ca victoria partidului sau are loc intr-un moment "deloc usor" pentru Grecia.

Grecii au oferit duminica o victorie clara partidului Syriza, pentru a "scrie istorie", "lasand austeritatea in urma", a afirmat Alexis Tsipras, primul lider european ales pentru respingerea explicita a politicilor dificile impuse de UE membrilor sai.

Formatiunea de extrema-stanga Syriza se claseaza pe primul loc in scrutinul legislativ din Grecia, cu un scor de 35,73%, fiind urmata de partidul conservator Noua Democratie, potrivit rezultatelor oficiale anuntate dupa numararea a 40% din buletinele de vot.

Partidul antiausteritate ramane insa la limita majoritatii absolute, o situatie care ar trebui sa il oblige sa gaseasca sustinere pe viitor.

Podemos, Spania: Grecii vor avea un presedinte, nu un delegat al Angelei Merkel

Seful partidului antiliberal spaniol Podemos a apreciat duminica seara ca victoria aliatului sau Alexis Tsipras, liderul partidului radical de stanga Syriza la alegerile legislative, ii va permite Greciei sa se emancipeze de sub politica de austeritate dictata de Germania.

"Grecii vor avea un presedinte grec veritabil si nu un delegat al Angelei Merkel (cancelarul german), care se va gandi mai intai la interesele tarii sale si la cele ale poporului sau", a declarat el in cadrul unui interviu acordat postului privat de televiziune spaniol Sexta.

"Vom lucra pentru a sustine Syriza dar vom lucra si in Spania asumandu-ne faptul ca este o tara cu o realitate politica si economica distincta", a adaugat Pablo Iglesias, care a mers la Atena joi pentru a participa la ultimul miting de campanie al lui Alexis Tsipras.

Subliniind importanta economica a Spaniei, a patra economie a zonei euro, in raport cu Grecia, el a declarat: "Nu suntem in situatia de a fi amenintati de Bundesbank (Banca Centrala germana) si 2015 va fi anul schimbarii".

"De acum se naste speranta, dar cu responsabilitate si seriozitate si fara nicio euforie", a adaugat Iglesias, celebru in Spania pentru ca a salutat cu o mina sobra ascensiunea surpriza a partidului sau tanar la alegerile europene din mai, in urma carora a obtinut cinci mandate.

"Ne asteapta un an foarte dificil, in timpul caruia vom primi numeroase atacuri", dar "vom fi incantati ca in cateva luni sa putem sarbatori victoria Podemos la alegerile legislative" prevazute pentru noiembrie, a anticipat el.

Spaniolii sunt chemati la urne in mai, pentru alegerile municipale si regionale, la care va participa si Podemos. Creat in urma cu un an pentru a denunta austeritatea si coruptia elitelor, Podemos este cot la cot cu conservatorii in sondaje.

Intr-o aluzie clara la Podemos, seful Guvernului conservator Mariano Rajoy le-a cerut duminica dimineata alegatorilor sa nu mai "sara in gol" alegand acest partid. "Nu putem juca viitorul nostru si al copiilor nostri la ruleta ruseasca a frivolitatii, a incompetentei sau populismului", a declarat el in cadrul congresului Partidului Popular din Madrid.