Rolul unor antreprenori "oligarhi (care activeaza) in domeniul lucrarilor publice sau in presa privata ce intretine legaturi politice cu puterea" trebuie redus, cu scopul de a promova competitia, a anuntat economistul si membrul Syriza Georges Stathakis, intr-un interviu pentru cotidianul britanic de afaceri Financial Times.

Syriza a explicat in repetate randuri ca vrea sa aplice "transparenta" in domeniul economic, in special in lupta impotriva coruptiei.

"Marii nostri rivali nu sunt pietele straine, ci anumiti mari antreprenori interni care controleaza domeniul lucrarilor publice sau presa si carora le e frica de faptul ca isi vor pierde privilegiile" daca Syriza obtine victoria in alegerile legislative, a declarat pentru AFP Yannis Balafas, un membru al Comitetului Central al Syriza,.

In opinia sa, "licitatiile pentru marile proiecte din Grecia intampina frecvent probleme si sunt lipsite de transparenta".

Potrivit sondajelor, Syriza devanseaza cu peste trei puncte procentuale partidul de dreapta Noua Democratie al premierului grec Antonis Samaras. Acesta din urma acuza Syriza ca are un program antieruopean si ca provoaca turbulente pe piete din cauza riscului privind iesirea Greciei din zona euro ("Grexit").

Dar Syriza si-a reafirmat recent atasamentul fata de euro, subliniind ca "argumentul Grexit" este utilizat de Antonis Samaras "pentru a (...) exercita presiuni" asupra alegatorilor.