La Londra, sute de avocati in roba neagra si cu peruca alba s-au strans in fata Tribunalul Penal Old Bailey in timp ce multi dintre confratii lor au procedat la fel in intreaga Anglie si Tara Galilor.

Ei au manifestat pentru a denunta intentia Guvernului premierului conservator David Cameron de a reduce pana in 2018-2019 cu 220 de milioane de lire sterline (265 milioane de euro) bugetul pentru ajutorul jurisdictional. Acesta se ridica la doua miliarde de lire sterline si finanteaza asistenta juridica pentru persoanele care nu-si pot finanta apararea.

Guvernul britanic, angajat intr-o politica de austeritate drastica, a anuntat necesitatea de a face economii suplimentare de 25 miliarde de lire sterline dupa alegerile din 2015. Acesta a argumentat ca sistemul de ajutor jurisdictional al tarii este cel mai scump din lume.

Unii avocati estimeaza ca, in ce-i priveste, respectivele reduceri bugetare le vor reduce onorariile cu 41%. Cu toate acestea, Ministerul Justitiei apreciaza ca cheltuielile pentru ajutorul jurisdictional platite avocatilor raman ''foarte generoase''.