La Hoghiz, in judetul Brasov, zeci de oameni au ramas fara un loc de munca dupa ce fabrica de ciment din localitate si-a redus din personal. Din fericire, fostii patroni i-au ajutat pe proaspetii someri. Le-au imprumutat bani sa deschida o afacere proprie: o fabrica de gemuri si conserve.
 
"Ne-am gandit ca o facem pentru fostii angajati", spune Diana Ciuraru, reprezentantul fabricii de ciment. Asa au ajuns sa vanda acum un borcan cu dulceata cu 8 lei, iar unul de zacusca cu 9 lei.

Tot din Brasov ne vine un alt caz fericit. Aceasta doamna, inginer de formatie, a devenit la 36 de ani "indrumator de teme" pentru copii. A facut un curs de antreprenoriat, iar statul i-a dat 800 de lei pentru mica ei afacere. Cu banii si-a cumparat o casa de marcat. "Eu merg acasa la copii si fac de obicei 1 la 1, adica sunt eu si cu copilul, nu fac cu 5-6, nu sunt din clase diferite, nu dictez tema niciodata", povesteste Georgeta Gavrila, fosta somera. Castiga 15 lei pe ora, iar intr-o luna are un salariu de 1.500 de lei, dar si multumirea ca a facut ceva.

La Jucu, in Cluj, somerii au uitat deja de dezamagirea Nokia. "Si au luat jucariile si au plecat", spune Cornel Chereches, fost somer. Domnul Cornel a ramas, insa, si s-a reorientat. Pe trei hectare cultiva broccoli si varza de Bruxelles. Iar afacerea cu legume ii merge struna. Recolta se vinde in piata din oras foarte bine, asa ca se gandeste sa cumpere teren sa extinda ferma.