Grecia se vinde pe 50 mld. euro. Europa vrea o “agentie Treuhand”, care a privatizat si Germania de Est, in anii ‘90
Grecia se confrunta cu limitarea stricta a suveranitatii si trebuie sa privatizeze active de o amploare similara cu vanzarile companiilor est-germane in anii ’90, dupa caderea comunismului, a declarat presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, scrie Reuters. Guvernul elen trebuie sa vanda numai in acest an active de stat in valoare de cinci miliarde de euro, programul de privatizare prevazand vanzarea, in urmatorii cinci ani, in total a unor active de 50 de miliarde de euro.
Juncker este optimist ca masurile convenite cu autoritatile de la Atena vor contribui la rezolvarea problemelor tarii.
In cazul privatizarilor, vor avea nevoie de o solutie bazata pe modelul agentiei Treuhand din Germania, care a vandut 14.000 de firme est-germane in perioada 1990-1994, a aratat Juncker.
Repetarea modelului privatizarilor din Germania ar putea fi dificil de acceptat de catre greci, care sunt afectati de somaj, recesiunea fiind in al treilea an.
Agentia Treuhand a fost cel mai mare holding din lume si ar fi trebuit sa vanda companiile de stat cu profit. In schimb, si-a incheiat activitatea cu un deficit urias si resentimente din partea muncitorilor care si-au pierdut slujbele.
Patru milioane de germani lucrau in 1990 la companiile incluse in portofoliul Treuhand, dar numai 1,5 milioane si-au pastrat slujbele in 1994, cand agentia a fost inchisa.
In loc ca profiturile sa fie distribuite est-germanilor, asa cum fusese stabilit, agentia s-a inchis cu datorii de 270 miliarde de marci (172 miliarde euro).
Parlamentul elen a votat joi planurile de austeritate convenite de guvern cu UE si FMI, care includ infiintarea unei agentii de privatizare. Aprobarea planului de austeritate a dus la proteste violente pe strazile din Atena.
Pe acelasi subiect: