Juncker este optimist ca masurile convenite cu autoritatile de la Atena vor contribui la rezolvarea problemelor tarii.

In cazul privatizarilor, vor avea nevoie de o solutie bazata pe modelul agentiei Treuhand din Germania, care a vandut 14.000 de firme est-germane in perioada 1990-1994, a aratat Juncker.

Repetarea modelului privatizarilor din Germania ar putea fi dificil de acceptat de catre greci, care sunt afectati de somaj, recesiunea fiind in al treilea an.

Agentia Treuhand a fost cel mai mare holding din lume si ar fi trebuit sa vanda companiile de stat cu profit. In schimb, si-a incheiat activitatea cu un deficit urias si resentimente din partea muncitorilor care si-au pierdut slujbele.

Patru milioane de germani lucrau in 1990 la companiile incluse in portofoliul Treuhand, dar numai 1,5 milioane si-au pastrat slujbele in 1994, cand agentia a fost inchisa.

Grecia a votat austeritatea in locul falimentului. Violente pe strazile Atenei VIDEO

Cat mai rezista euro? De ce a fost lansata moneda unica si de ce criza din Grecia ar putea duce la ruperea zonei euro VIDEO

In loc ca profiturile sa fie distribuite est-germanilor, asa cum fusese stabilit, agentia s-a inchis cu datorii de 270 miliarde de marci (172 miliarde euro).

Parlamentul elen a votat joi planurile de austeritate convenite de guvern cu UE si FMI, care includ infiintarea unei agentii de privatizare. Aprobarea planului de austeritate a dus la proteste violente pe strazile din Atena.