Atena a primit de urgenta 13 miliarde de euro, adica transa fara de care ar fi intrat in faliment. Fie criza cat de rea, grecii nu renunta la micile placeri ale vietii, ca mersul la plaja sau la serile petrecute in oras. Desigur, asta e valabil in special pentru cei suficient de norocosi, incat sa mai aiba ceva in cont. Din pacate, lucrurile nu stau la fel si pentru romanii sau moldovenii, angajati acolo. Oamenii nu dispera totusi, ba mai mult, prefera sa stranga cureaua in Grecia, convinsi ca la un moment dat le va fi mai bine.
Asadar, preturi accesibile, dar daca vreti o bautura racoritoare, prosoape si asa mai departe factura incepe sa creasca. Totusi, pentru sutele de oameni de pe plaja de la marginea Atenei se pare ca merita, pentru ca preturile au ajuns cam de doua ori mai mici decat anul trecut.
Din pacate, la fel se intampla si cu veniturile, inclusiv cele obtinute de imigranti, cum este si cazul dansatoarelor profesioniste din Republica Moldova.
Pentru cei cu venituri mult mai sanatoase, criza e chiar mai departe. Pe o alta plaja, tot din preajma Atenei, doar accesul costa 25 de euro. Chiar si asa, la fiecare sfarsit de saptamana, o mie de oameni se aduna aici.
Desigur, a trai in Grecia nu inseamna doar sa te prajesti sub soare. La cativa pasi de plaje si de flotele de iahturi stralucitoare, esential este sa ai o slujba, si daca se poate, una stabila si platita rezonabil.
Cornel Paunet de exemplu, traieste de 15 ani la Atena. Prin urmare, vede foarte bine cat s-a schimbat viata in ultimii ani...
Chiar si pentru romanii care au in continuare o slujba buna, este evident ca lucrurile s-au schimbat.
Dincolo de destinele individuale, speranta renaste firav la Atena. Banii primiti astazi sunt meniti sa relaxeze cat de cat situatia finantelor grecesti, care risca sa intre in incapacitate de plata. Insa Republica Elena are nevoie de cel putin alte 100 de miliarde, ca sa porneasca reformele menite s-o scoata la liman.