Guvernul american a atins, pe 16 mai, pragul maxim al indatorarii, iar Trezoreria a autorizat masuri extraordinare, care permit guvernului sa se mai poata imprumuta pana pe 2 august.

Dupa aceasta data, guvernul nu va mai avea dreptul sa se imprumute si nu isi va putea onora obligatiile, inclusiv serviciul datoriilor.

Potrivit presedintelui SUA, Barack Obama, 2 august marcheaza data la care Trezoreria va epuiza toate manevrele financiare de care dispune pentru a efectua plati, noteaza postul de televiziune CNBC.

SUA ar putea continua sa-si onoreze datoriile si dupa aceasta data, insa ar trebui sa renunte la anumite obligatii, precum plata unor ajutoare sociale, a asigurarii de somaj sau a salariilor militarilor, potrivit postului de televiziune. Oricat de dezastruoasa ar fi o astfel de situatie pentru familiile afectate, ar pali in comparatie cu problemele generate de o reactie a pietelor financiare.

Avertizare de la FMI: criza din Grecia s-ar putea extinde si in SUA

SUA au acumulat cea mai mare datorie din istoria lumii. “Anii urmatori sunt apocaliptici”, scrie presa americana

Odata cu apropierea limitei de 2 august, eventuali investitori in titluri ale Trezoreriei, cu precadere banci centrale straine, ar putea cere randamente mai mari pentru a compensa riscul majorat de neplata. Autoritatile federale ale SUA risca singurul lucru care a tinut SUA pana acum departe de dezastru, respectiv costurile scazute de finantare.

Tot mai multi analisti sustin ca politicienii americani nu au capacitatea de a ajunge la un compromis. Oricare ar fi motivele, esecul de a majora plafonul de indatorare ar fi foarte periculos pentru economia SUA, dar si pentru cea globala.

Pe o scara de la 1 la 10 a evenimentelor cu impact negativ, o intrarare in incapacitate de plata a SUA ar fi foarte aproape de nivelul maxim, mai noteaza CNBC.

Citeste si:

One Hyde Park, ansamblul rezidential britanic unde se "ascund" marii bogatasi ai lumii  

In spatele crizei din Grecia "fierb" doua viziuni privind euro. Cat plateste fiecare tara europeana pentru salvarea statului elen