Euro a fost lansat pe piata europeana in 1999, iar inspiratia pentru simbol provine de la litera greceasca epsilon.

Ideea pentru care oficialii institutilor europene s-au gandit sa lanseze o moneda europeana, care sa circule in cadrul statelor membre UE a fost aceea de a tranzactiona cu un curs de schimb comun, de a stimula turismul si pentru a imbunatati economia.

Dar ce a mers prost? Cele mai multe dintre statele Uniunii Europene se confrunta la ora actuala cu deficite bugetare si asta deoarece au cheltuit mai mult decat au incasat.

Astfel a ajuns Grecia in situatia de a inregistra un deficit bugetar urias. Iar creditorii au nevoie de asigurari in ceea ce priveste capacitatea unei tari de a-si achita datoriile.

In caz contrar, interesele investitorilor devin tot mai mici in ceea ce priveste statul respectiv si profitabilitatea afacerilor, iar imprumuturile devin insolvente.

Asa au ajuns guvernele diferitelor tari sa ceara ajutor institutiilor europene. Grecia a cerut si a obtinut un imprumut, in mai 2010, in valoare de 110 miliarde de euro. Sase luni mai tarziu, si Irlanda spera la un ajutor din partea UE si FMI. A reusit sa primeasca doar 85 de miliarde de euro. In mai 2011, a venit randul Portugaliei. Aceasta a avut nevoie de 78 de miliarde de euro pentru a se repune pe picioare.

Insa aceste imprumuturi au si ele pretul lor. In cazul Greciei, se traduce printr-o datorie de 340 de miliarde de euro, adica 31.000 de euro pe cap de locuitor. Ce se intampla daca statul elen nu reuseste sa-si achite obligatiile financiare?

Cine iese in pierdere? Franta, Germania, Marea Britanie, SUA, Italia, Elvetia, Japonia si Spania. Insa teama cea mai mare a guvernelor europene consta in faptul ca daca un stat iese din zona euro, fenomenul s-ar putea raspandi la nivelul Uniunii.