Propunerea creditorilor inaintata miercuri liderilor greci de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, in cursul unei reuniuni la Bruxelles, a fost o "surpriza dezagreabila", a spus Alexis Tsipras. 

"Trebuie sa o retraga", a adaugat premierul grec in cadrul sesiunii extraordinare a parlamentului. 

"Poporul grec ne spune: nu renuntati la cererile voastre rezonabile. Nu cedati in fata solicitarilor nerezonabile", a declarat prim-ministrul, calificand drept inca "absurde" masurile propuse de creditorii tarii sale. 

Alexis Tsipras a subliniat totusi ca, in ciuda divergentelor, incheierea unui acord este "mai aproape ca niciodata".  El a dat asigurari ca propunerea greaca, ce are la baza constrangeri bugetare mai putin dure, este "singura realista". 

Acest acord trebui "sa includa" o clauza privind "viabilitatea datoriei" grecesti, a insistat premierul grec, in scopul de "a da o solutie definitiva in fata incertitudinii si a crizei" in Grecia si in Europa. Acest aspect nu figureaza in oferta de acord a creditorilor si constituie un punct de dezacord intre creditorii insisi, UE si FMI, potrivit France Presse. 

In paralel, prim-ministrul a facut apel la parlamentarii din toate partidele sa sustina 'efortul national' al tarii sale in vederea incheierea unui acord cu creditorii si 'sa spuna clar daca accepta sau resping' propunerea de acord facuta de UE si FMI.  'Este momentul de a ne asuma responsabilitatile', a mai spus Alexis Tsipras, incercand sa obtina un consens in Parlament.  Am ajuns la un 'moment crucial', 'in ultima linie dreapta' a negocierilor intre Atena si creditorii sai, a spus el dupa decizia guvernului de joi de a amana rambursarea sumelor datorate in iunie Fondului Monetar International (FMI), ceea ce a creat surpriza in Europa si pe pietele financiare, noteaza AFP.

Guvernul Tsipras a cerut si a obtinut joi de la Fondul Monetar International amanarea rambursarii pana la sfarsitul lunii a patru rate din imprumut prevazute in iunie si din care prima trebuia achitata vineri, au anuntat FMI si o sursa guvernamentala greaca.

"Am exploatat o posibilitate data de FMI,care ne va lasa mai mult timp pentru negocieri", a declarat pentru AFP sursa greaca, transmite Agerpres.

FMI a anuntat la randul sau ca Grecia "a informat institutia ca va regrupa platile datorate in iunie", reprezentand 1,6 miliarde de euro, asa cum prevad regulile institutiei: "tarile membre au posibilitatea de a cere regruparea mai multor plati" din datoria lor "intr-una singura".

Atena negociaza cu creditorii ei, UE si FMI, asupra unui acord ce ar debloca ultima transa de imprumuturi internationale acordate tarii, reprezentand 7,2 miliarde de euro, pentru a-si onora datoriile.

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a discutat miercuri la Bruxelles cu presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker despre planul acestui acord, dar divergentele au aparut din nou.  

Vineri, Alexis Tsipras va informa Parlamentul elen asupra negocierilor cu creditorii.