'O iesire a Greciei din zona euro este o posibilitate, dar un astfel de pas nu va fi o plimbare in parc, insa nici nu va insemna probabil sfarsitul euro', a declarat seful FMI, intr-un interviu ce va fi publicat vineri in publicatia germana 'Frankfurter Allgemeine Zeitung'.

Miercuri seara, premierul elen Alexis Tsipras a anuntat ca Grecia este aproape de a ajunge la un acord cu creditorii sai, UE si FMI, care va permite deblocarea unei transe de 7,2 miliarde de euro, bani necesari pentru ca Grecia sa nu intre in faliment.

Declaratiile lui Tsipras au fost contrazise, insa, de ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, potrivit caruia nu s-au inregistrat progrese semnificative in discutiile dintre cele doua parti.

Grecia nu va mai avea acces la fondurile FMI, daca isi pune in aplicare planul de a nu rambursa sumele datorate institutiei, a avertizat, joi, un purtator de cuvant al institutiei.

'Orice tara care nu isi onoreaza angajamentele fata de Fond (...) este declarata in situatia de arierate la plata si nu are acces la finantarile FMI', a declarat William Murray intr-o conferinta de presa desfasurata la Washington.

Ministrul de interne elen a afirmat recent ca tara sa nu va rambursa cele 1,6 miliarde de dolari scadente in iunie catre Fondul Monetar International, intr-un moment in care Atena incerca sa incheie un acord cu creditorii sai pentru a obtine deblocarea unei noi transe de imprumut si a evita falimentul.

Premierul Alexis Tsipras si echipa de ministri care raspunde de negocierile cu creditorii nu au anuntat totusi niciodata pana acum ca nu se va efectua vreo plata.

'In momentul in care vorbim, ne asteptam ca autoritatile elene sa faca plata', a dat asigurari purtatorul de cuvant al FMI. William Murray a adaugat ca Atena nu a solicitat gruparea a diferite plati scadente in iunie pentru a beneficia de un ragaz mai mare.

Guvernul grec spera ca un acord cu creditorii sai, UE si FMI, privind viitorul financiar al tarii puternic indatorate va fi incheiat pana duminica. Comisia Europeana a relativizat insa acest optimism. 'Discutiile continua cu grecii, dar raman inca multe de facut', a apreciat la randul sau purtatorul de cuvant al FMI.