Ultima propunere pentru Grecia aflata in pragul falimentului. Ce decizie au luat "Troica", Hollande si Merkel. Seful Bancii Centrale de la Atena: Ramanem in zona euro
Guvernatorul Bancii Centrale a Greciei, Yannis Stournaras, a declarat marti ca este 'foarte optimist' ca tara sa va ramane in zona euro, transmite Reuters.
"'Nimeni nu are mandat sa scoata tara din zona euro ... astfel incat sunt foarte optimist ca o iesire a Greciei din zona euro (Grexit) nu va avea loc", a afirmat Stournaras, membru si in Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene.
Acesta a adaugat ca recentele sondaje de opinie arata ca 80% dintre greci vor sa ramana in zona euro si 65% dintre cei chestionati sunt dispusi sa faca sacrificii suplimentare pentru acest obiectiv.
In aceste zile, Atena incearca sa incheie un acord cu creditorii sai pentru a obtine deblocarea unei noi transe de imprumut si a evita falimentul.
Oferta de la Troica
Christine Lagarde si Mario Draghi s-au intalnit luni seara la Berlin cu François Hollande, Angela Merkel si Jean-Claude Juncker pentru a incerca sa deblocheze criza cu Grecia, tara aflata in pragul falimentului, au informat surse diplomatice.
"Troica" finantatorilor Atenei (FMI, BCE si UE), François Hollande si Angela Merkel au cazut de acord in cursul unei reuniuni desfasurate luni seara "sa actioneze cu si mai multa intensitate" pentru a aduce pe linia de plutire Grecia, transmite AFP.
Sefa FMI, Christine Lagarde si presedintele BCE, Mario Draghi s-au alaturat cu toata discretia presedintelui francez si celui al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, primiti la dineu de Angela Merkel, oficial pentru a discuta despre economia numerica.
La finalul reuniunii, cu putin inainte de miezul noptii (22.00 GMT), cancelaria germana a informat ca participantii intentioneaza "sa actioneze cu mai multa intensitate" in acest dosar si sa ramana "in strans contact in zilele urmatoare", atat "intre ei, cat si cu guvernul elen".
In schimb, conform unei surse diplomatice, cei cinci nu au discutat cu premierul grec, Alexis Tsipras.
Potrivit cotidianului Die Welt, cei cinci participanti au dorit sa defineasca "o pozitie comuna" pentru a face Greciei "o ultima oferta", iar prim-ministrul Tsipras "ar fi primit telefon din partea troicai".
Acest summit neasteptat a avut loc intr-un moment in care negocierile treneaza intre Atena si creditorii sai, membrii UE si FMI.
Cei din urma cer reforme concrete pentru ameliorarea competivitatii economiei Greciei si masuri de economie bugetara, inainte de a debloca o ultima transa de ajutor, de aproape 7,2 miliarde de euro, din planul de sustinere financiara in valoare de 240 de miliarde de euro convenit in 2010.
Vineri, cu ocazia reuniunii ministrilor de finante ai G7, desfasurata la Dresda, Washingtonul a lansat un apel partilor implicate "sa se miste", in contextul in care eventualitatea unei incapacitati de plata a alimentat speculatiile privind iesirea Greciei din zona euro.
Grecia si finantatorii sai continua insa sa isi paseze responsabilitatea pentru blocajul actual, mai scrie AFP, transmite Agerpres.
Iesirea Greciei din zona euro (Grexit) este posibila, dar o astfel de evolutie nu va vesti probabil sfarsitul monedei euro, a afirmat directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, transmite Reuters.
Declaratiile lui Tsipras au fost contrazise, insa, de ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, potrivit caruia nu s-au inregistrat progrese semnificative in discutiile dintre cele doua parti.
Grecia nu va mai avea acces la fondurile FMI, daca isi pune in aplicare planul de a nu rambursa sumele datorate institutiei, a avertizat, joi, un purtator de cuvant al institutiei.
'Orice tara care nu isi onoreaza angajamentele fata de Fond (...) este declarata in situatia de arierate la plata si nu are acces la finantarile FMI', a declarat William Murray intr-o conferinta de presa desfasurata la Washington.