Declinul pretului titeiului si masurile de relaxare monetare adoptate de principalele banci centrale vor sprijini o redresare graduala.

De asemenea, aprecierea dolarului face mai ieftine exporturile altor state.

Economia mondiala va inregistra anul acesta un avans de 3,1%, fata de de 3,7% estimat in noiembrie, dar anul viitor cresterea va accelera la 3,8%, potrivit OECD, transmite Agerpres.

Dupa ce BCE a implementat in martie masuri de relaxare cantitativa de 1.100 miliarde de euro, zona euro ar urma sa inregistreze o expansiune de 1,4% in 2015 si de 2,1% in 2016. PIB-ul Chinei va inregistra un avans de 6,8% anul acesta si de 6,7% anul viitor, in timp ce economia SUA ar putea creste cu 2% in 2015 si cu 2,8% in 2016. 

Principalul motiv al nivelului redus al investitiilor il reprezinta redresarea slaba a economiei si incertitudinile privind perspectiva unei cresteri mai solide. Exista si motive specifice fiecarei tari: conditiile dure de creditare din unele parti ale Europei, pretul mai scazut al titeiului in America de Nord, excesul de investitii din trecut inregistrat in China, se arata in raportul OECD. 

Organizatia estimeaza ca rata somajului in zona euro se va situa la 11,1% in 2015 si la 10,5% in 2016, dublu fata de nivelul previzionat pentru SUA, de 5,2% anul viitor si mult peste media OECD, de 6,6% in 2016. 

Conform prognozei revizuite a BCE, anul acesta, economia zonei euro ar urma sa inregistreze un avans de 1,5%, fata de o expansiune de 1% estimata anterior, reflectand impactul favorabil al scaderii pretului la titei si al deprecierii euro.