Grecia si creditorii nu au ajuns la niciun acord. Tsipras a respins unele propuneri de reforma. Hollande: Zilele urmatoare vor fi decisive pentru supravietuirea financiara a tarii
Divergentele persista intre Grecia si creditorii ei pentru a ajunge la deblocarea eliberarii unei transe vitale de ajutor pentru supravietuirea financiara a tarii. Discutiile vor fi reluate in zilele urmatoare, a anuntat noaptea trecuta seful zonei euro, Jeroen Dijsselbloem, dupa o reuniune la Bruxelles, considerata "foarte buna", noteaza AFP
La invitatia presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prim-ministrul grec Alexis Tsipras s-a dus miercuri la Bruxelles pentru un dineu de lucru, la care a participat de asemenea Dijsselbloem.
Scopul a fost gasirea bazelor unui acord care sa permita plata a 7,2 miliarde de euro catre Grecia, promisa de mult timp.
"A fost o intalnire constructiva. Au fost facute unele progrese in intelegerea pozitiilor reciproce asupra diferitelor propuneri. S-a decis sa ne intalnim din nou. Aceasta munca intensa va continua", a declarat Comisia Europeana.
Dar nu s-a ajuns la niciun acord, asa cum a anticipat Comisia Europeana.
Prim-ministrul grec a respins unele dintre propunerile de reforma facute de creditorii Atenei, care conditionau deblocarea ajutorului financiar. In planul creditorilor, "exista puncte pe care nimeni nu le poate considera ca o baza pentru discutii", a declarat Tsipras, citand taierea celor mai mici pensii si cresterea TVA pentru electricitate.
"Vorbim despre o tara care in ultimii cinci ani a suferit o catastrofa economica majora, a pierdut 25% din PIB dupa cinci ani de austeritate dura. Propunerile care readuc idei ca taierea celor mai mici pensii sau majorarea TVA la electricitate nu pot fi baze de discutii", a adaugat Tsipras dupa reuniune.
"Rezultatul este ca propunerea greaca ramane singura propunere realista pe masa", a mai spus el, recunoscand puncte pozitive in planul creditorilor ca "propunerea unui excedent (primar) mai mic".
Hollande: Zilele urmatoare vor fi decisive
Presedintele francez, Francois Hollande, a estimat ca "zilele urmatoare vor fi decisive" pentru Grecia, pledand pentru un compromis echilibrat in impasul dintre Atena, pe marginea colapsului financiar, si creditorii ei internationali, relateaza AFP si DPA.
"Suntem constienti de faptul ca zilele urmatoare sunt decisive, chiar in acest moment se poarta discutii", a declarat Hollande, miercuri, inaintea reuniunii de la Bruxelles.
"Exista un document ce a fost prezentat de Comisie, exista propuneri care au venit din partea Greciei, iar acum trebuie sa ne indreptam spre o solutionare... in interesul tuturor, pentru ca ne dorim ca Grecia sa ramana in zona euro", a adaugat el.
Seful statului francez a facut aceste declaratii dupa o intalnire la Palatul Elysee cu premierul olandez Mark Rutte. El a discutat la telefon cu Tsipras si cancelarul german Angela Merkel. Toti trei "au fost de acord cu privire la necesitatea unei solutii imediate" in negocierile dintre Grecia si creditorii ei, potrivit unei surse guvernamentale elene.
Anterior in aceeasi zi, Hollande a sustinut, la o reuniune OCDE, ca "a-i cere prea mult Greciei ar opri revenirea la crestere economica" in aceasta tara, dar ca "sa nu i se ceara nimic ar avea consecinte pentru intreaga zona euro".
La randul sau, seful Eurogrupului Jeroen Dijsselbloem a declarat, la Bruxelles, ca Grecia "mai are inca multe de facut" dupa ce, potrivit guvernului grec, Tsipras a avut o convorbire telefonica "constructiva" cu cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande, noteaza DPA
Propunerile de reforme gandite de creditorii Atenei pentru a debloca ajutorul vital pentru economia Greciei nu pot fi asimilate unei negocieri, a declarat premierul olandez, Mark Rutte.
"Nu exista o negociere", a declarat Rutte, potrivit AFP, preluata de Agerpres.
Atena si creditorii sai internationali au pus la punct doua programe de reforme concurente si au la dispozitie doar cateva zile pentru a le reconcilia.
Grecia nu va plati banii datorati FMI pe 5 iunie, daca nu va exista un plan de ajutorare a acestei tari, realizat cat mai rapid cu creditorii internationali a anuntat miercuri purtatorul de cuvant al partidului de guvernamant, Syriza, citat de Reuters.
"Ceea ce trebuie sa facem este sa-l facem pe Alexis Tsipras si guvernul sau sa inteleaga aceasta: respectam faptul ca exista un nou guvern, dar ei trebuie, la randul lor, sa respecte faptul ca Grecia, ca tara, a incheiat anumite acorduri cu UE care trebuie sa fie respectate", a spus Rutte.
"Cunosc anumite elemente principale ale acordului", a dat asigurari Mark Rutte, precizand insa ca discutarea lor in public nu ar fi benefica.
Grecia beneficiaza de un program de ajutor international pentru a face fata crizei datoriei si a evita o incetare de plati. Statul elen trebuie sa obtina insa validarea de catre partenerii sai a unor reforme bugetare pentru a putea obtine deblocarea ultimei transe, de 7,2 miliarde de euro din ajutorul prevazut.
FMI, UE si BCE solicita Atenei reforme care din perspectiva unora merg impotriva promisiunilor electorale ale lui Alexis Tsipras.
In ceea ce priveste o eventuala iesire a Greciei din zona euro, Rutte a declarat: "Nu-mi doresc acest lucru, nimeni nu o doreste. Nu putem spune ca nu este o optiune, dar nu acesta este scopul".