Noul program de bailout pregatit de UE si FMI pentru Grecia are o valoare totala de 190-195 miliarde euro, care include cele 110 miliarde euro acordate in luna mai a anului trecut, a declarat Thomas Wieser, directorul departamentului de politica economica si piete financiare din ministerul Finantelor de la Viena.

Cu ce procent de finantare vor participa investitorii privati

Fondul Monetar International (FMI) va furniza 30% din noul sprijin financiar, iar zona euro si investitorii privati vor asigura restul de 70%, a aratat Wieser.

Parlamentul elen a aprobat in ultimele zile planul de austeritate si accelerare a privatizarilor propus de guvernul Papandreou, care ar trebui sa reduca deficitul bugetar cu 78 miliarde euro in urmatorii cinci ani.

Oficiali germani si francezi au sugerat anterior ca tinta de participare a investitorilor privati ar fi de circa 30 miliarde euro, insa Fekter a precizat ca "nu se poate spune cu siguranta cat va totaliza contributia sectorului privat". Participarea investitorilor privati la programul de bailout al Greciei se va constitui in rostogolirea voluntara a obligatiunilor statului elen ajunse la maturitate in urmatorii trei ani in titluri cu scadenta pe termen lung.

Ministrii Finantelor din zona euro au programat o conferinta telefonica pentru sambata pentru a discuta problema si pentru a aproba cea de-a cincea transa, de 12 miliarde euro, din imprumutul acordat anul trecut Greciei.

Grecia are nevoie de acesti bani pentru a onora un pachet de obligatiuni de 6,6 miliarde euro, care ajung la scadenta in august.

Bancile germane au acceptat sa rostogoleasca obligatiunile statului elen care vor ajunge la scadenta pana in 2014, in valoare totala de 2 miliarde euro, a declarat joi la Berlin ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble.

Franta a propus in aceasta saptamana o adoptare larga la nivelul zonei euro a unul plan convenit de guvernul de la Paris cu bancile franceze, potrivit caruia detinatorii de obligatiuni ar trebui sa rostogleasca in proportie de 70% datoriile care vor ajunge la maturitate pana la mijlocul anului 2014 in obligatiuni noi cu maturitatea la 30 de ani emise de Atena, iar principalul noilor datorii astfel create sa fie garantat prin investitii efectuate de Grecia in obligatiuni cu cupon zero de maturitate similara. Potrivit unei alte variante discutate, investitorii ar rostogoli 90% din creante in noi obligatiuni cu maturitatea la cinci ani, fara garantii.

Citeste si

Daca o masina Bugatti Veyron nu era indeajuns de scumpa, iata cum arata una 1,4 mil. de lire sterline cu finisaje de portelan    

Unde te angajezi in aceasta saptamana: 11.000 de oferte, sub 1.000 pentru licentiati