Premierul grec, George Papandreou, nu poate rasufla usurat. Dupa ce a facut eforturi majore pentru a trece prin Parlament un pachet de masuri de austeritate si privatizari necesar pentru a asigura finantarea internationala a tarii, Grecia se va confrunta cu noi provocari majore in urmatoarele saptamani, in incercarea de a evita falimentul, comenteaza Reuters.

Cel mai apropiat test are loc astazi, cand Parlamentul voteaza asupra unei legi pentru implementarea masurilor de austeritate, in valoare de 28 de miliarde de euro, aprobate miercuri, dar si a unui program de privatizari prin care statul vrea sa obtina fonduri de 50 de miliarde de euro in urmatorii ani.

Uniunea Europeana, pe de alta parte, a stabilit ziua duminica, 3 iulie, ca termen limita pentru ca Parlamentul de la Atena sa aprobe programul de masuri de austeritate.

Grecia a votat austeritatea in locul falimentului. Violente pe strazile Atenei VIDEO

Avertizare de la FMI: criza din Grecia s-ar putea extinde si in SUA

Ministrii de Finante din zona euro vor participa duminica la o reuniune de urgenta privind Grecia si au anuntat ca “legile austeritatii” trebuie aprobate pana la aceasta data. In caz contrar, statul elen nu va primi urmatoarea transa, de 12 miliarde de euro, din pachetul de imprumuturi in valoare de 110 miliarde de euro convenit anul trecut cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Totodata, ministrii de Finante din zona euro au afirmat ca vor defini, in prima parte a lunii iulie, "parametrii generali" ai unui nou plan de ajutor financiar pentru Grecia, care va suplimenta pachetul de imprumuturi de 110 miliarde de euro stabilit anul trecut. Noul plan de ajutor financiar va include noi imprumuturi si o rostogolire a datoriilor statului elen de catre investitorii privati.

De ce s-a prabusit Grecia. Cronologia caderii unui imperiu. GALERIE FOTO

Grecia, la pamant. Unde au dus lacomia, evaziunea fiscala si risipa banilor publici

In luna iulie, Grecia trebuie sa acopere scadente de 4,4 miliarde de euro, respectiv titluri de Trezorerie pe sase luni in valoare de 2,4 miliarde de euro la 15 iulie si titluri pe trei luni totalizand 2 miliarde de euro la 22 iulie.

In luna august, statul elen are de rambursat aproape 8,4 miliarde de euro. La 12 august, guvernul trebuie sa rascumpere titluri emise pe sase luni in valoare de 480 de milioane de euro, iar pe 19 august titluri pe trei luni de 2 miliarde de euro. Ce mai importanta scadenta este asteptata la 20 august si consta din obligatiuni pe cinci ani totalizand 5,9 miliarde de euro.

Citeste si:

Piata muncii din UE ramane inchisa pentru romani. De ce nu vor europenii lucratori din Romania

Africa, lumea dependenta de femei. De ce ar putea pune economia la pamant, in orice moment

Se apropie sfarsitul pentru euro? Germania a inceput sa tipareasca marci germane