Grecia rascumpara obligatiuni vitale de 32 miliarde de euro, pentru urmatoarea transa de imprumut
Grecia va rascumpara obligatiuni guvernamentale cu o valoare nominala de 31,9 miliarde de euro de la investitorii privati, intre care se afla si banci elene, intr-un program de care depinde furnizarea urmatoarei transe de imprumut de la creditorii internationali, transmite Bloomberg.
Statul elen va plati un pret mediu de 33,8% din valoarea nominala a obligatiunilor cu maturitate cuprinsa intre 2023 si 2042, se arata intr-un comunicat al Agentiei pentru Managementul Datoriei Publice de la Atena.
Programul a inceput pe 3 decembrie si s-a incheiat marti.
Pentru rascumpararea tuturor obligatunilor inscrise in program, Grecia are nevoie de acordul creditorilor institutionali externi pentru cheltuirea a 11,29 miliarde de euro, peste imprumutul de 10 miliarde de euro de la fondul european de salvare prevazut pentru aceasta operatiune.
Grecia incearca sa reduca povara datoriei publice care risca sa puna in pericol planul de ajutor convenit cu UE si FMI.
Rascumpararea de obligatiuni face parte printr-un pachet de masuri menite sa reduca datoria publica la 124% din PIB pana in 2020, de la un nivel estimat de 190% din PIB in 2014.
"Programul de rascumparare a fost un succes. Rezultatul arata ca a fost indeplinita inca o conditie pentru furnizarea urmatoarei transe de ajutor", a declarat George Provopoulos, guvernatorul bancii Greciei.
Rascumpararea de obligatiuni marcheaza o indepartare de la politica de promovare a austeritatii aplicata de la declansarea crizei, in 2009.
Ministrii de Finante din zona euro au discutat tranzactia marti, la o teleconferinta, la care au conchis ca nu mai exista obstacole insurmontabile pentru deblocarea urmatoarei transe de imprumut pentru Grecia, a declarat un oficial european.
Problemele minore ramase vor fi rezolvate la o intalnire din 13 decembrie, a spus oficialul.
Rascumpararea a vizat obligatiuni noi in valoare de 62 de miliarde de euro emise cand Grecia a restructurat datorii catre creditori privati, in luna martie. Intre participantii la tranzactii se afla si banci elene, care detin obligatiuni de aproape 15 miliarde de euro.
Investitorii inscrisi in program vor fi platiti in titluri ale Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara, pe 18 decembrie.
Ministrii europeni de Finante urmeaza sa ia pe 13 decembrie o decizie oficiala privind furnizarea urmatoarei transe de ajutor de 34,4 miliarde de euro.
Pe acelasi subiect: